De klimaatbetogers van ‘Extinction Rebellion’ hebben in Londen bekende bezienswaardigheden bezet en dat kan enkele dagen duren. Ze eisen dringende actie van de Britse autoriteiten om een ambitieuzer klimaatbeleid uit te tekenen. ‘Extinction Rebellion’ heeft naar eigen zeggen acties gepland in 80 steden in 33 landen.
Duizenden klimaatactivisten hebben bekende trekpleisters in Londen geblokkeerd, waaronder de Waterloo Bridge. De organisatoren zeggen dat die “klimaatrebellie” enkele dagen of zelfs weken kan duren. Dat melden de Britse krant The Guardian en de BBC. Ook Marble Arch, Piccadilly Circus en de wegen naar Parliament Square zijn afgezet door de activisten. Bovendien rijden sommige bussen in Londen niet als een gevolg van de blokkades.
Aan de protesten nemen zowel ouders en kinderen als wetenschappers, leerkrachten en activisten deel. Hun eis is “actie om de aanzwellende ecologische crisis op te lossen”. Extinction Rebellion eist dat de Britse regering de CO2-uitstoot van het VK tegen 2025 naar nul herleidt. Ze willen ook een noodplan om de klimaatsverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Het is hun bedoeling om “Londen voor zo’n twee weken te bezetten”.
(De ecologische voetafdruk van jongeren moet veel kleiner.)
Shell-gebouw beschadigd
Er werden al 52 mensen opgepakt. Vijf mensen worden ervan verdacht de ingang van een gebouw van Shell beschadigd te hebben. De muren werden beklad met woorden als “plaats delict”. De schade wordt geschat op zo’n 6.000 pond of bijna 7.000 euro. De activisten hebben de schade naar eigen zeggen bewust veroorzaakt, omdat ze hierdoor hun standpunten voor de rechter moeten verdedigen.
“We respecteren iedereen zijn recht om hun mening te verkondigen”, reageert een Shell-woordvoerder aan de BBC. “We vragen alleen dat ze rekening houden met hun eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.” Het gros van de demonstraties in de Britse hoofdstad verloopt echter vredig.
(Rusland bezwijkt onder de druk: walvisgevangenis gaat dicht.)
Wie is Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion werd vorig jaar in het leven geroepen in het VK. Leden van de klimaatgroep hebben eerder al wegen afgezet en halfnaakt betoogd in het Brits parlement. De groep heeft drie hoofdeisen: dat de Britse overheid “de waarheid vertelt over de klimaatverandering”, dat de CO-uitstoot tegen 2025 op nul staat en dat er een burgerraad in het leven geroepen wordt om te waken over de vooruitgang op het vlak van klimaat.
Roger Hallam, een van de oprichters van de groep, is van mening dat massale burgerlijke ongehoorzaamheid de beste methode is om sociale verandering af te dwingen.