De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Apple andermaal een boete gegeven voor het stellen van onnodige en onredelijke voorwaarden aan betalingen binnen datingapps. De ACM legde het bedrijf uit Cupertino eind januari al een dwangsom op van 5 miljoen euro per week, die nu al is opgelopen tot in totaal 20 miljoen.
Op 24 december 2021 maakte de ACM bekend dat Apple niet voldeed aan de eisen betreffende betaalsystemen bij datingapps. De apps konden namelijk geen gebruikmaken van alternatieve betaalsystemen buiten Apple om. Hierdoor waren ze verplicht om 30 procent van de inkomsten die ze maakten via de app af te staan aan het bedrijf in Cupertino. Apple beargumenteerde dat deze hoge percentages nodig waren om de infrastructuur van de App Store te onderhouden en om een kwaliteitsgarantie te kunnen geven.
Het besturingssysteem van Apple, iOS, is echter een gesloten systeem. Hierdoor kunnen gebruikers alleen apps installeren via het officiële medium van Apple: de App Store. Omdat apps maar via een enkel kanaal kunnen worden geïnstalleerd, zijn datingapp-aanbieders erg afhankelijk van Apple. Het Amerikaanse bedrijf stelt namelijk vaste eisen aan alle apps die verschijnen in de App Store, waaronder het accepteren van de hoge commissies voor betalingen. Aanbieders van apps kunnen zodoende niet anders dan de voorwaarden accepteren, waardoor de ACM van een machtspositie spreekt.
Dwangsom van 20 miljoen euro
De ACM stelde dat Apple de betaalvoorwaardes moest aanpassen, zodat gebruikers ook gebruik konden maken van andere betaalsystemen, buiten het ecosysteem van Apple om. Het Amerikaanse bedrijf had tot 15 januari de tijd om de voorwaardes aan te passen.
Op 24 januari oordeelde de ACM dat Apple alsnog niet voldeed aan de gestelde eisen en legde het een dwangsom van 5 miljoen euro per week op. De dwangsom is deze week inmiddels al opgelopen tot 20 miljoen euro.
Machtsmisbruik van Apple aangeklaagd
Apple ligt al langer onder vuur omtrent zijn betaalbeleid. Veel app-ontwikkelaars zijn tegen de hoge commissies – 30 procent – die het Amerikaanse bedrijf vraagt. In augustus 2020 werd Apple door Fortnite-maker Epic Games aangeklaagd vanwege machtsmisbruik.
Door de hoge commissies bedacht Epic een manier om deze te omzeilen. Het bedrijf besloot een eigen betaalsysteem te ontwikkelen buiten Apple om, die hier op zijn beurt niet van gediend was. De technologiereus verwijderde in een reactie de Fortnite-app uit de App Store, aangezien deze niet aan de voorwaarden zou voldoen. Epic besloot daarom om naar de rechter te stappen.
Het eindresultaat was een rechtszaak die aan bleef slepen tot september 2021, toen een rechter oordeelde dat Apple niet langer betaalsystemen van derde partijen mag verbieden. Apple besloot om in beroep te gaan tegen het oordeel. Het App Store-beleid veranderde door de uitspraak permanent.
(ns)