Dyson breidt activiteiten uit naar robots voor huishoudelijke klusjes, mét grijphanden

Tegen eind dit decennium wil het Britse bedrijf Dyson, vooral bekend als fabrikant van stofzuigers, robots op de markt brengen die voor de uitvoering van allerhande huishoudelijke taken kunnen worden ingezet. Dat heeft de Britse onderneming aangekondigd.

Met deze nieuwe activiteit lijkt het bedrijf zijn horizon verder te willen uitbreiden buiten zijn vertrouwde sector van stofzuigers, ventilatoren en drogers die van oprichter James Dyson met een geschat persoonlijk vermogen van 23 miljard pond een van de rijkste ondernemers van het Verenigd Koninkrijk heeft gemaakt.

Nieuwe markten

Dyson laat verstaan dat zijn robots een bredere waaier van huiselijke taken zouden kunnen uitvoeren. Onder meer wordt gewezen op het vullen en legen van de vaatwasmachine, het poetsen van het meubilair of het opruimen van speelgoed. 

“Deze activiteiten lijken op het eerste gezicht geen baanbrekende technologische verwezenlijkingen te vertegenwoordigen”, merkt de Britse krant The Guardian op.

“Toch moet worden vastgesteld dat robots in het algemeen vaak nog steeds worstelen met veel handelingen – zoals het grijpen van breekbare voorwerpen of het omgaan met onbekende obstakels – die voor mensen heel eenvoudig lijken. Indien Dyson voor dergelijke knelpunten oplossingen zou kunnen aanreiken, zouden zich voor het bedrijf een reeks nieuwe markten kunnen openen.”

Om zijn activiteiten in deze nieuwe sector te ondersteunen, bouwt Dyson op zijn site op het Hullavington Airfield, in de omgeving van zijn ontwerpcentrum in Malmesbury, een nieuw complex. Die site moet het grootste robotica-researchcenter van het Verenigd Koninkrijk worden.

Rekrutering

Het Hullavington Airfield werd door Dyson eerst gekozen als locatie waar de onderneming zijn elektrische wagen wou ontwikkelen. Verwacht werd dat die wagen het volgende grote product van Dyson zou kunnen worden, maar de ontwikkeling werd echter al bij de bouw van het prototype gestaakt. Dyson zou zich zorgen hebben gemaakt over de mogelijke winstgevendheid van het product.

Dyson heeft eerder al te kennen gegeven tijdens de eerste helft van dit decennium een budget van 2,75 miljard pond te voorzien voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarbij werd onder meer gewag gemaakt van robotica en batterijen. Voor dit jaar is voor die onderzoeksactiviteiten een bedrag van 600 miljoen pond uitgetrokken.

Verder maakte Dyson bekend dat het bedrijf dit jaar al 2.000 nieuwe medewerkers heeft aangetrokken. De helft van deze rekruten zouden ingenieurs zijn. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de volgende vijf jaar nog eens 700 ingenieurs, gespecialiseerd in robotica, aanwerven. Daarbij zou gezocht worden in vakgebieden zoals beeldvorming, machine learning, sensoren en mechatronica.

(evb)

Meer
Lees meer...