Onvermijdelijk: E3, ’s werelds grootste videogamebeurs, is dood

Na meerdere annuleringen afgelopen jaren is het nu officieel: E3 bestaat niet meer. Naast de coronapandemie, die een behoorlijke klap toebracht aan de grootste videogamebeurs, waren er al enkele factoren die al geruime tijd het einde ervan aankondigden.

In het nieuws: de Entertainment Software Association (ESA) heeft de dood van gamebeurs E3 aangekondigd.

  • Er werd echter eerder gesproken over een heropleving van de beurs met een terugkeer in 2025.
  • Blijkbaar hebben de organisatoren niet de magische formule gevonden om het succes van weleer te evenaren.

28-jarig bestaan

Sinds de lancering in 1995 was E3 – Electronic Entertainment Expo – in de loop der jaren uitgegroeid tot een ware jaarlijkse hoogmis voor de gaming-industrie. Uitgevers en ontwikkelaars stroomden massaal toe om aanwezig te zijn.

  • E3 was de gelegenheid voor zowel kleine als grote studio’s om hun nieuwe videogames te presenteren en toekomstige projecten in ontwikkeling aan te kondigen.
    • Tijdens een editie van E3 werden diverse grote aankondigingen gedaan. Met name de adembenemende verschijning van Keanu Reeves op het podium tijdens de presentatie van Cyberpunk 2077 zal worden herinnerd.
    • En ook de officiële onthulling van de PlayStation 3, de Wii en de Xbox 360 in 2005.
  • Daarnaast was het ook een kans om de giganten in de industrie te ontmoeten en misschien banden aan te knopen om creaties in de schijnwerpers te zetten.
  • Een ceremonie beloonde tevens de beste videogames in zo’n vijftiental categorieën.
  • Voor gamers die sinds 2015 deelnamen, stond de beurs gelijk aan goodies, ontmoetingen met hun favoriete ontwikkelaars, maar ook aan het testen van videogames.

Een verouderd recept

  • Maar door steeds machtiger te worden, begon de beurs zijn doel voorbij te streven. Halverwege de jaren 2000 explodeerden de kosten om te mogen exposeren, waardoor game-uitgevers geleidelijk aan weg bleven en hun eigen evenement begonnen te organiseren, zoals BFM benadrukt.
  • Deze exodus leidde tot een reactie van ESA: het herschikte de expo om meer ruimte te bieden aan uitgevers om hun games tijdens de conferentie te presenteren.
  • Echter, met deze herconfiguratie is er eigenlijk maar heel weinig veranderd. Hoewel de beurs meerdere keren van vorm is veranderd, was er geen enkele echte revolutie. E3 bleef steunen op zijn verworvenheden en vooral op de bijna verplichte aanwezigheid van de giganten in de sector om zijn voortbestaan te waarborgen.
  • En de beslissing om in 2015 de deuren te openen voor het wijdere publiek werd niet unaniem met blijdschap ontvangen. Voor sommigen was het eerder een pleister op een zere wond. De beurs verloor namelijk haar professionele uitstraling en voer een koers die zich richtte op consumenten. Degenen die hier waren om zaken te doen, moesten zich een weg banen door de menigte die goodies kwam halen. Een geweldige kans voor gamers, maar ook zij waren teleurgesteld door de prijzen van de beurs – tot wel 500 dollar voor twee dagen.

Het vertrek van de giganten

  • In de loop der jaren was er een gevoel van uitputting merkbaar. Dit gevoel werd versterkt door de afwezigheid van verschillende grote namen uit de industrie, te beginnen met Sony in 2019. Hun eeuwige rivaal, Xbox, volgde dezelfde beweging, net als EA en Activision.
  • Deze reuzen hebben zich eenvoudigweg losgemaakt en organiseerden hun eigen evenement, vaak voorafgaand aan de beurs. Dit maakte de beurs op een bepaalde manier overbodig, of op zijn minst minder relevant.

De versnelling van de neergang

  • Nadat de editie van 2020 werd geannuleerd vanwege de coronapandemie, probeerde ESA in 2021 terug te keren met een volledig digitale editie, om vervolgens opnieuw de edities van 2022 en 2023 te annuleren. Dit bewijst dat het probleem niet alleen te wijten was aan de COVID-19-crisis.
  • In tegenstelling tot andere beurzen, zoals CES of Gamescom, slaagde E3 er nooit in om zich te herstellen.
  • De oprichting van het Summer Game Fest door journalist en presentator Geoff Keighley – die deels zijn bekendheid dankt aan E3 – op hetzelfde moment als de beurs was waarschijnlijk de druppel die de emmer deed overlopen. In conflict met de organisatoren van de E3 was zijn doel eenvoudig: de schijnwerpers op zijn beurs richten. En zijn evenement – meer aangepast aan deze tijd, online georganiseerd – slaagde daarin.

En nu?

  • Ondanks het verdwijnen van E3 zal juni zeer waarschijnlijk nog steeds in het teken staan van videogames, met alle afzonderlijke conferenties van uitgevers en ontwikkelaars die traditioneel rond die tijd plaatsvinden.
  • De vraag is of er een nieuwe speler zou kunnen opstaan om de ontwikkelaars allemaal samen te brengen tijdens een evenement. Gamescom of Paris Games Week laten in ieder geval zien dat er altijd belangstelling is vanuit de media en bezoekers voor fysieke game-evenementen.
Meer
Lees meer...