E5, E10, B7: wen er vanaf vandaag maar aan als je moet tanken

Geen paniek: de vertrouwde benamingen benzine, diesel en LPG blijven nog wel even hangen aan de brandstofpompen, maar, vanaf vandaag hebben brandstoffen aan de pomp een andere naam. En straks zal dat nog de enige zijn die je zal zien.

Op alle pompen en vulpistolen in de landen van de EU plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije moeten voortaan dezelfde stickers zitten. Dat zou het makkelijker moeten maken om overal in Europa de juiste brandstof te tanken.

Symbolen voor benzine zijn rond met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven: E5 en E10.

Diesel wordt B7, verwijzend naar de 7 procent aan biobrandstof die in de diesel zit. LPG houdt hetzelfde symbool.

Wie de komende dagen gaat tanken hoeft zich overigens geen zorgen te maken: de oude namen van de brandstoffen staan er nog gewoon bij. Vanaf vandaag is er alleen een extra sticker te zien.

Maar wat betekent dat?

E5, oftewel benzine met 5% bijgemengde bio-ethanol, komt overeen met de huidige populaire Euro95 en Euro98. Sinds 2005 wordt al maximaal 5% ethanol bijgemengd. Volgens EU-regels moet dat in 2020 minimaal 10% zijn. Oftewel E10.

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof voor een deel uit zogenaamde ‘hernieuwbare’ energie bestaat. Hernieuwbare energie is volgens Europa het antwoord op de eindige voorraad fossiele brandstoffen. Verder is bio-ethanol een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met bio-ethanol kan de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd.

Bezitters van oudere auto’s van voor 2000 moeten bij het tanken van E10 wel opletten. Ongeveer 10% van alle auto’s heeft onder meer brandstofleidingen die niet tegen E10 kunnen. De brandstof is door de hogere mate van ethanol (alcohol) agressiever voor metalen en kunststoffen. Hier kan je checken of jouw wagen daarbij hoort.

In ons land, Duitsland en Frankrijk zijn tankstations al massaal overgestapt naar E10 en wordt E5/Euro95 geleidelijk uitgefaseerd. Maar bijvoorbeeld in Nederland en een pak andere landen is dat nog niet het geval.

Meer
Lees meer...