Een kwart van de jobstudenten durft niet op sollicitatiegesprek te gaan, maar geen nood: er is nu een app om te solliciteren

Een kwart van de jobstudenten durft niet op sollicitatiegesprek te gaan, maar geen nood: er is nu een app om te solliciteren

Maar liefst 27 procent van de jobstudenten ervaart angst wanneer ze persoonlijk moeten langsgaan bij hun mogelijke werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Deltaworx. Studenten zouden veel meer op hun gemak zijn als ze gewoon online naar een bijverdienste kunnen zoeken. Daarom lanceert Deltaworx een app om het contact tussen werkgevers en studenten te vergemakkelijken.

Zo’n 27 procent van de jobstudenten zou uit angst aarzelen om in te gaan op uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken. Dat blijkt uit een onderzoek bij 200 jobstudenten door uitzendbureau Deltaworx. Het gebrek aan ervaring zou voor velen de grootste drempel zijn om te solliciteren (55 procent). Veel studenten (54 procent) vinden ook dat er op internet te weinig informatie staat over de job die ze overwegen. Toch zoekt 60 procent van de studenten liever gewoon online naar een bijverdienste.

“De angst om zich persoonlijk aan te bieden is begrijpelijk: veel studenten hebben dat nog nooit eerder gedaan”, stelt Jeroen Poels van Deltaworx. “Waarom zou je ook uren willen kwijtspelen aan verschillende sollicitatierondes als je het via je vertrouwde omgeving kan klaarspelen? Wij willen onze studenten stimuleren om veel ervaring op te doen. Dat kan alleen als ze veel verschillende jobs uitoefenen.”

“Airbnb voor studentenjobs”

De oplossing van Deltaworx: een app om de zoektocht naar werk vlotter te laten verlopen. Volgens het uitzendbureau is de Delta App “een soort van Airbnb voor studentenjobs”. Net zoals bij Airbnb werkt de app op basis van vraag en aanbod. Jobstudenten kiezen voor een reeks aangeboden jobs binnen hun interesseveld op momenten dat het hen uitkomt. Ook heeft de Delta App, net als Airbnb, een feedbacksysteem, waardoor de studenten beoordeeld worden. Bovendien wordt er gewerkt aan een functie om werkgevers te beoordelen. Zo vallen tirannen van bazen snel door de mand.

“Natuurlijk is het belangrijk dat studenten leren om persoonlijk te solliciteren”, stelt Poels. “Door bij hun eerste jobs de drempel te verlagen, kunnen ze gemakkelijker relevant werk aangaan en zo ervaring opbouwen. De feedback die ze krijgen via de Delta App, helpt hen hun soft skills te ontwikkelen, hun CV op te bouwen en zo sterker te staan aan de start van hun ‘echte’ werkcarrière. Zo zullen ze met meer zelfzekerheid een persoonlijke sollicitatie durven aangaan.”

Bijkomende cijfers

Uit de bevraging blijkt nog dat studenten het liefst werken op de momenten die hen het beste uitkomen. Jobs met flexibele werkuren konden 86 procent van de studenten interesseren. Het liefst van al gaat het dan om jobs waar geen vaste termijn aan verbonden is (75 procent). Hierdoor gaat 62 procent van de jobstudenten last-minute op zoek naar een baan en kiest 44 procent voor om verschillende studentenjobs te kunnen combineren. Zo hoopt maar liefst 81 procent van de jobstudenten relevante werkervaring op te doen voor in hun later beroep. 66 procent is ook effectief op zoek naar studentenwerk, dat in het verlengde van hun studierichting ligt.

Gesponsorde artikelen