Als fervente en ‘ouderwetse’ boekenliefhebber hebben wij altijd fysieke exemplaren aangeschaft. Een e-reader was uit den boze, want dat zou niet hetzelfde romantische gevoel geven als een ‘echt’ boek. Maar lezen we het nieuws ook niet al lang op ons smartphone- en laptopscherm? Waarom dan een boek niet? Kobo probeerde ons ervan te overtuigen en stuurden ons een e-reader op. En eerlijk? Wij beginnen toch te twijfelen.
Of we niet eens graag het nieuwe e-book-abonnement van Kobo en bol.com wouden uittesten, werd ons gevraagd. Laat ons zeggen dat we niet meteen laaiend enthousiast waren. Onze kast staat vol ‘echte‘ boeken. Het papier, de hardcover kaft, de geur. Een boek moet je echt fysiek in je handen hebben om ervan te genieten. Lekker onhandig klein, of zo leuk immens dik. Het hoort er gewoon bij. Dat we ondertussen een tweede kast moeten kopen om al die boeken in te zetten, dat nemen we er ook wel bij.
Echte boekenwurmen
E-books, het zegt ons niet meteen iets. Maar waarom niet. Dus kregen we een tijdje later een Kobo-e-reader in de bus en maakten we ons een Kobo Plus-abonnement aan. Ze bieden namelijk iedereen een maand gratis aan om het uit te proberen, perfect om te zien of het echt iets voor jou is.
Het Kobo Plus-abonnement kost 9,99 euro per maand. Op zich toch redelijk veel. Maar voor dat bedrag kan je je ondertussen vergapen aan meer dan 100.000 titels. Bij de start in februari waren dat er nog ‘maar’ 40.000, verwacht er dus in de toekomst nog maar een hele hoop extra. Echte boekenwurmen halen dus zeker profijt uit die deal. Zelfs al lees je amper één boek per maand, dan nog kom je met het Kobo Plus-abonnement goedkoper uit dan ze telkens apart aan te schaffen. Dat abonnement aanmaken, is voor bol.com-klanten extra gemakkelijk. Je kan je Kobo-account namelijk koppelen aan je bol.com-account.
Het Kobo Plus-abonnement bevat dan wel 100.000 titels, dat zijn echter niet alle titels die aangeboden worden. Je kan met het abonnement dus niet zomaar eender welk boek binnenhalen. De eerste titels die wij opzochten, vielen niet onder het Kobo Plus-abonnement. De nieuwe werken van de grotere namen vallen dan ook vaak naast het abonnement. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe boek van Dan Brown (‘Oorsprong‘) of de nieuwe van Herman Brusselmans (‘Hij schreef te weinig boeken‘). Daar zal je dus nog steeds voor moeten betalen. Wie het abonnement neemt enkel om de nieuwe bekende boeken te lezen, komt dus bedrogen uit.
Maar 100.000 zijn er natuurlijk meer dan genoeg om mee te beginnen. Je kan ook gewoon bovenaan de pagina op Kobo Plus klikken en dan verschijnen alleen de boeken die onder je abonnement vallen. Of je kan tijdens een zoekopdracht enkel de Kobo Plus-boeken aanvinken. Je hoeft dus zeker geen schrik te hebben toch op een te betalen boek te stoten.Qua synergie kan dat tellen
Wij haalden er meteen een paar binnen, zodat we op de trein, tijdens het pendelen, nog wat keuze hadden. Dat ging verrassend snel. Binnen enkele seconden stond er een boek van om en bij de 250 pagina’s op onze e-reader. Maar net daar ligt ‘m misschien het geniale van Kobo. Die e-reader heb je zelfs niet nodig. Lees je liever op je smartphone? Dan kan dat. Beschik je niet over zo’n smartphone met een scherm ter grootte van een surfbord, dan kan het via je tablet of zelfs je computer, via de handige app. Je pikt ook perfect in op je smartphone waar je de dag ervoor op je e-reader bent gestopt.
Qua synergie kan dat tellen. Plots wordt een boek iets heel anders. Je hebt je boek dus echt altijd bij de hand, iets dat voorheen allerminst het geval was. Nooit meer de trein opstappen en jezelf tegen het hoofd slaan omdat je boek nog op de keukentafel ligt. Het zit gewoon in je broekzak of je laptoptas, of allebei. Je hebt dus geen dure of hypermoderne e-reader nodig om te genieten van je e-book-abonnement, al kan het wel handig zijn. De Kobo-e-reader die wij toegestuurd kregen, werkte perfect, lag goed in de hand en ging door het systeem van de e-ink enorm (lees: éééénorm) lang mee.
Het abonnement valt, volgens bol.com en Kobo zelf, blijkbaar vooral bij ‘nieuwe’ lezers in de smaak. Met ‘nieuwe’ lezers bedoelen ze onder andere de e-bookmaagden. 40 procent van de abonnees kocht nog nooit eerder een e-book via bol.com of Kobo. Ze gaan er dan ook prat op dat ze “een nieuwe (digitale) lezersgroep aanspreken en zowel Belgen als Nederlanders meer laten lezen”. Een heel grote uitspraak. Waarschijnlijk ook iets té groot …
Modale boekenlezer
Bol.com en Kobo lijken met hun Kobo Plus-abonnement vooral in te zetten op de modale boekenlezers. Mensen die geen superfan zijn van een bepaalde auteur of een bepaald genre. Zij zitten dus niet meteen te wachten op de nieuwste Herman Brusselmans of Dan Brown. Dat die boeken niet in het abonnement zitten, zal hen dan ook worst wezen.
Die modale boekenlezer leest om de tijd te verdrijven en kan dat dan ook evengoed met een minder bekende, maar daarom niet mindere, auteur. Dat verklaart meteen waarom de ‘bestsellerlijst’ van Kobo er helemaal anders uitziet dan de conventionele lijsten. “De lijst met meest gelezen boeken binnen Kobo Plus is langer, diverser en bevat zowel bekende als minder bekende titels”, zegt Pieter Swinkels, vicepresident PR bij Kobo. Dat kan ook niet anders als de echte topboeken er niet onder vallen …
Proefabonnement
Ben je zelf zo’n modale boekenlezer, dan is het Kobo Plus-abonnement echt het proberen waard. Het is goedkoop (in vergelijking met het apart aankopen van elk boek, al is een bibliotheek dan natuurlijk ook gewoon een optie), het werkt makkelijk en door de app heb je je boeken ook écht overal bij. Met het proefabonnement van een maand kan je ook uitproberen of het iets voor jou is. Volgens bol.com en Kobo blijft driekwart na die proefperiode betalend lid. Al zal dat vooral te wijten zijn aan het feit dat je voor het proefabonnement al je rekeninggegevens moet ingeven en dat proefabonnement automatisch overschakelt in een betalend …
Ook de verstokte fysieke boekenlezer raden we alvast aan om toch eens zo’n proefabonnement te proberen, want zelfs wij beginnen toch te twijfelen. En als het je echt niet kan bekoren, dan kan je toch gewoon je proefabonnement stopzetten voor het betalend wordt? Maar het gemak overtreft met overvloed het gevoel van een ‘echt’ boek in je hand te houden. Daarom moet je het dus zeker niet laten. Misschien toch één minpuntje: je zal niet meer kunnen uitpakken met je tientallen boeken in je, speciaal daarvoor aangekochte, boekenkast. Maar hé, meer dat neem je er wel bij.
Make an effort to do more of what you love today. #MondayMotivation pic.twitter.com/CPpkm2N3gd
— Kobo (@kobo) 30 oktober 2017