Chinese wetenschappers ontwikkelen eerste robot die volledig zelfstandig varkens kan klonen

Het onderzoeksteam van de Nankai Universiteit in het Chinese Tianjin, zegt dat het een robot heeft ontwikkeld dat volledig zelfstandig varkens kan klonen. De onderzoekers hopen op deze manier de Chinese afhankelijkheid van buitenlands varkensvlees te verminderen.

“Elke stap van het kloonproces was geautomatiseerd en er kwam geen menselijke handeling aan te pas”, zei Liu Yaowei, lid van het onderzoeksteam. Hij voegde eraan toe dat het gebruik van robots de slagingskans van het kloonproces flink heeft verhoogd, omdat op deze manier de kans dat de cellen worden beschadigd nihil was. Volgens de onderzoekers was dit voorheen een serieus probleem, waardoor het bredere gebruik van de techniek lange tijd werd tegengehouden.

Normaal gesproken is het slagingspercentage van een gekloond embryo zo’n 10 procent. Echter met behulp van de speciaal ontwikkelde robot, is dit percentage verhoogd naar 27,5 procent.

De onderzoekers zeggen dat de techniek de Chinese landbouw en consumenten ten goede komen en dat de afhankelijkheid van ingevoerde fokdieren wordt verminderd.

Toegankelijk varkensaanbod van hoge kwaliteit

“Ons door AI aangedreven systeem kan de spanning van een celwand berekenen en de robot zo leiden dat hij minimale kracht gebruikt om het kloonproces te voltooien. Hierdoor wordt de beschadiging van de celwand beperkt”, zegt Yaowei. Hij vult aan dat hij hoopt dat het efficiënte en geautomatiseerde klonen, zal resulteren in een toegankelijk varkensaanbod van hoge kwaliteit. Daarmee willen de onderzoekers de nationale voedselzekerheid veiligstellen. 

Mogelijk zou het systeem kunnen worden ontwikkeld tot een “kloonkit”, die elk bedrijf of onderzoeksinstelling kan kopen, zodat het niet meer afhankelijk is van een arbeidsintensief en tijdrovend manueel proces. 

Voedselzekerheid staat hoog op de agenda van de Chinese president Xi Jinping. Varkensvlees is erg belangrijk in het land en de varkensindustrie is nog steeds aan het herstellen van een uitbraak van het Afrikaanse varkensvirus in 2018. Hierdoor werd de binnenlandse vleesproductie sterk afhankelijk van buitenlandse import, waar het vandaag de dag nog steeds van afhankelijk is.

Meer
door Redactie
Lees meer...