Het kweken van eetbare insecten als veevoeder kan de voedselzekerheid verbeteren en de economieën van ontwikkelingslanden ondersteunen. Dat is de boodschap van een studie van voedselspecialisten van de Universiteit Wageningen in Nederland en de Università di Torino in Italië.
Volgens de onderzoekers zijn er veel elementen die pleiten voor het gebruik van insecten als eiwitrijk voedsel voor de veestapel en andere dieren, zoals gekweekte vis, die voor menselijke consumptie zijn bestemd.
Verbazingwekkend inefficiënt: “Het kweken van vee als bron van vlees voor menselijke consumptie, blijkt een verbazingwekkend inefficiënte investering“, betogen de onderzoekers Arnold van Huis (Wageningen) en Laura Gesco (Turijn).
- “Het veevoer bestaat vooral uit vismeel en sojaproducten. Bovendien is tussen 70 procent en 80 procent van alle landbouwgrond direct of indirect voor de productie van vlees bestemd.”
- “Maar datzelfde areaal produceert echter amper een schamele 18 procent van alle calorieën en 25 procent al alle eiwitten die door de mens worden geconsumeerd.”
- “Er bestaat echter een werkbare oplossing die dit onevenwicht kan aanpakken”, voeren van Huis en Gesco aan.
- “Grote oppervlaktes die momenteel worden gebruikt voor de teelt van voedsel voor de veestapel, zouden kunnen worden vrijgemaakt wanneer het conventioneel veevoeder zou worden vervangen door producten die op basis van geleedpotigen zijn vervaardigd.”
Duurzame voedselproductie: “Het gebruik van insecten als veevoer kan de duurzaamheid van de voedselproductie verbeteren”, stellen de wetenschappers nog.
- “Insecten kunnen immers laagwaardig organisch afval – zoals fruit, groenten en zelfs mest – in hoogwaardig veevoer omzetten”, merken ze op. “Bovendien produceren insecten op hun beurt zelf ook mest dat een uitstekend voedingsproduct is voor planten.”
- “Insecten vormen voor dieren een waardevolle voedingsbron en kunnen veel potentiële gezondheidsvoordelen aanreiken”, stippen de onderzoekers aan.
- “Ondanks het groeiende aantal vegetariërs en veganisten neemt de wereldwijde vraag naar vlees nog steeds toe.”
- “Het is dan ook van cruciaal belang dat efficiëntere manieren kunnen worden ontwikkeld voor de voeding van dieren die moeten instaan voor voedsel – zoals vlees en zuivel – dat de mens blijkbaar graag consumeert.”
- Verder zal het kweken van insecten voor voedsel waarschijnlijk gemakkelijker worden naarmate de aarde verder opwarmt. Bovendien zou die praktijk kunnen helpen om lokale netwerken van voedselproductie te ondersteunen.”
(ns)