EK wielrennen: Lotte Kopecky kroont zich tot Europees kampioen tijdrijden

Lotte Kopecky heeft een nieuwe titel toegevoegd aan haar al zeer indrukwekkend palmares. De 28-jarige Belgische haalde op het Europees kampioenschap tijdrijden verschroeiend uit en haalde het zo overtuigend voor Ellen van Dijk uit Nederland en Christina Schweinberger uit Oostenrijk.

Hoewel Lotte Kopecky al zeven Belgische titels in het tijdrijden op haar naam heeft staan, wist ze op het hoogste niveau nog nooit een podium te halen op een kampioenschap tijdrijden. Daar hoopte ze twee maanden geleden verandering in te brengen tijdens de Olympische Spelen, maar een val zorgde ervoor dat ze daar tevreden moest zijn met een zesde plaats.

Ellen van Dijk met eerste toptijd

Dan moest het maar gebeuren op het EK tijdrijden in eigen land. Kopecky begon op het 31,1 kilometer lange parcours tussen Heusden-Zolder en Hasselt als een van de favorieten.

Die andere favoriete, Ellen van Dijk, vertrok al vroeg en zou zo voor een eerste richttijd zorgen. De Nederlandse pakte in het verleden al drie keer de wereldtitel in het tijdrijden, maar zit met haar 37 jaar in de nadagen van haar carrière. Toch mocht ze na haar tijdrit op de hot seat plaatsnemen.

Dominate Kopecky

Al bij het eerste tussenpunt maakte Lotte Kopecky duidelijk dat zij voor niets minder dan de Europese titel was geboren. Het verschil bedroeg daar wel nog maar 3 seconden, maar dat liep langzaam op. Na 19 kilometer had de Belgische al 14 seconden. Dat zou aan de streep zelfs oplopen tot 43 seconden.

Ellen van Dijk moest dus tevreden zijn met zilver. De strijd voor het brons was wel spannend. Dat ging uiteindelijk naar Christina Schweinberger uit Oostenrijk. Zij deed het 2 seconden beter dan de Nederlandse Riejanne Markus en 6 seconden beter dan de Italiaanse Vittoria Guazzini.

Meer
Lees meer...