Elisabeth Meuleman (Groen) uit felle kritiek op eigen partij: “Te radicaal qua stijl”

Groen incasseerde een tweede verkiezingsnederlaag op rij, en dat leidt tot heel wat interne discussie. Voormalig Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) uit in een interview scherpe kritiek op haar partij en pleit voor veranderingen.

Elisabeth Meuleman nam geen blad voor de mond in het programma De Afspraak. Ze stelde dat Groen “te radicaal” is geworden, maar verduidelijkte dat dit vooral op stijl betrekking heeft, niet op de ideeën. Ze verwees onder andere naar een passage van covoorzitter Nadia Naji tijdens het slotdebat van de lokale verkiezingen op de VRT. Na een reportage over een vrouw die zich ongemakkelijk voelde bij zwarte mensen aan het station, noemde Naji haar een racist. Volgens Meuleman was dat een toon die weinig empathie en begrip toonde.

Ook tijdens de campagne zou de partij dezelfde fout hebben gemaakt, wat volgens Meuleman de partij stemmen heeft gekost. Haar boodschap is duidelijk: Groen moet niet enkel duidelijke standpunten hebben, maar ook luisteren naar de zorgen van de bevolking en die op een meer verbindende manier aanpakken.

Covoorzitterschap onder vuur

Een ander thema dat intern ter discussie staat bij Groen, is het covoorzitterschap. Naji deelt momenteel de leiding van de partij met Jeremie Vaneeckhout. Beiden verschillen echter sterk in stijl, wat volgens sommige partijleden niet bevorderlijk is voor het bestuur van Groen. Ook Meuleman stelt vragen bij het huidige leiderschapsmodel en zou graag terugkeren naar één voorzitter met een ondervoorzitter.

Petra De Sutter, een prominent kopstuk binnen de partij, gaf in een interview met Radio 1 aan dat ze geen uitgesproken voorkeur heeft voor één van beide systemen. “Of je nu een voorzittersduo of een voorzitter met ondervoorzitter hebt, je spreekt altijd van een team”, aldus De Sutter.

Een nieuwe voorzittersstrijd in zicht?

De naam van Petra De Sutter wordt vaak genoemd als mogelijke opvolger van Naji en Vaneeckhout. Elisabeth Meuleman ziet in haar een sterke kandidaat. “Zij is voor mij zeker een optie. Ik apprecieer haar verbindende stijl enorm. We moeten in de partij allemaal wat meer Petra zijn,” aldus Meuleman.

Wat Meuleman zelf betreft, houdt ze haar kaarten nog tegen de borst. Bij de vorige voorzittersverkiezingen stelde ze zich kandidaat, maar of ze dat deze keer opnieuw zal doen, hangt af van de lokale politiek in Oudenaarde, waar ze verkozen werd op de lijst van Groen. “Ik heb er nog niet over kunnen nadenken. We zijn in Oudenaarde nog volop bezig met de coalitievorming,” verklaarde ze.

Meer
Lees meer...