Elon Musks X verliest miljoenen gebruikers in VS, UK en EU: Wat is er aan de hand?

Het voormalige Twitter, nu bekend als X, lijkt wereldwijd miljoenen gebruikers te verliezen, vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Hoewel Elon Musk optimistische verhalen blijft delen over zijn sociale mediaplatform, tonen verschillende rapporten aan dat steeds meer mensen het platform verlaten.

Bijna twee jaar geleden, in oktober 2022, nam Elon Musk Twitter over voor een bedrag van 43 miljard dollar. Sindsdien heeft het platform een complete metamorfose ondergaan. Twitter werd omgedoopt tot X, kreeg een nieuw logo en veranderde de huisstijl drastisch. Daarnaast werden de functionaliteiten van het platform grondig herzien: de blauwe verificatievinkjes, ooit een symbool van betrouwbaarheid, zijn nu enkel beschikbaar voor betalende gebruikers. Ook de toon op het platform is compleet veranderd.

Deze aanpassingen vallen echter niet bij iedereen in de smaak. Velen lijken moeite te hebben met de nieuwe koers van het platform en keren het de rug toe.

Gebruikersvlucht in belangrijke markten

Uit een rapport van The Financial Times blijkt dat het aantal dagelijks actieve gebruikers in de VS en het VK de afgelopen tijd aanzienlijk is gedaald. Volgens gegevens van SimilarWeb, een data-analysebedrijf dat bezoekersstatistieken bijhoudt, verliest X in het Verenigd Koninkrijk ongeveer een derde van zijn dagelijkse gebruikers, terwijl dit in de Verenigde Staten neerkomt op een verlies van een vijfde. Hoewel SimilarWeb alleen toegang heeft tot webgebruik en geen gegevens van de mobiele app, geven de cijfers een zorgwekkend beeld voor X.

Ook in de Europese Unie ziet X een daling in het aantal gebruikers. Door de nieuwe Digital Services Act (DSA), die strengere regelgeving oplegt aan online platforms, zijn de statistieken uit deze regio beter beschikbaar. Volgens Mashable is het aantal dagelijks actieve gebruikers in de EU met bijna 6 procent gedaald in de afgelopen twaalf maanden.

Het verlies van gebruikers beperkt zich niet alleen tot de VS, VK en EU. In Brazilië kampt het platform met juridische problemen. De app is er tijdelijk verboden, en binnenkort beslist het Hooggerechtshof of deze ban definitief wordt. Dit kan de positie van X in een andere grote markt verder verzwakken.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van deze daling lijkt voor een deel te liggen bij het gedrag van Elon Musk zelf. The Financial Times merkt op dat de gebruikersafname versnelde na enkele omstreden uitspraken van Musk. Een van de meest spraakmakende momenten was zijn post waarin hij schreef: “Een burgeroorlog is onvermijdelijk”, wat leidde tot een golf van kritiek en gebruikers die het platform verlieten.

Daarnaast heeft het voormalige Twitter een verschuiving doorgemaakt in termen van demografische gebruikers. Progressieve en academische voormalige gebruikers lijken steeds vaker hun heil te zoeken bij platforms zoals Bluesky, opgericht door voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey. Ook Threads, van Meta, krijgt steeds meer gebruikers.

Meer
Lees meer...