Els Keytsman (Unia) beschuldigd van “terroristische banden” (of hoe kwetsbaar Wikipedia soms is)

Els Keytsman, de directeur van Unia, het gelijkekansencentrum, heeft het niet onder de markt. Nadat ze door de N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir onder een spervuur van kritiek kwam, beet ze van zich af. Maar nu wordt ze op wikipedia beschuldigd van “nauwe banden” met een Palestijnse terreurorganisatie.  

Een storm trekt over Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum zoals het in alle volledigheid heet. Want de discussie over dat centrum beheerste de afgelopen dagen de media. En nu komt Keytsman zelf, de directeur, ook onder vuur, meer bepaald op Wikipedia. Daarop verscheen plots een passage die Keytsman in een wel erg negatief daglicht zet: “Van januari 2008 tot februari 2010 was ze diensthoofd van de Politieke Dienst van OxfamWereldwinkels vzw en niet langer partijpolitiek actief. Ze had daar nauwe banden ontwikkeld met de landbouwfilialen UAWC van de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina waarmee ze samenwerkte.”

“De inhoudelijke argumenten zijn blijkbaar helemaal op. Terroristische banden, serieus?”, tweette ze vanmorgen. Wikipedia is een platform dat relatief makkelijk te manipuleren is. Al wie wil, kan door aanpassingen de omschrijving rond personen of feiten helemaal framen. Zo manipuleerde de Russische overheid na de ramp met de MH17 helemaal de feiten over wie de aanslag pleegde.

Keytsman gooide ook meteen de pagina waarop plots de passage over haar “nauwe banden” was verschenen publiek via Twitter:

Wikipedia

Afgelopen weekend nam de N-VA Unia zwaar onder vuur: een nutteloze instelling volgens Liesbeth Homans (N-VA), en een “polariserend centrum” volgens Zuhal Demir, de nieuwe staatssecretaris van Gelijk Kansen.

Gisteren vuurde Keytsman een paar pijlen terug. Want N-VA zou liefst een volledig Vlaams centrum hebben, geen ‘interfederale instelling, die aan de parlementen van dit land rapporteert. “Is het dat wat vervelend is? Dat een interfederale instelling goed werk levert? Dat is een vraagteken”, zo vroeg Keytsman zich af.

Niet toevallig komt in de polemiek rond Unia het Israëlisch-Palestijnse conflict ook boven. Organisaties zoals Joods Actueel, die pro-Israël zijn, kunnen het bloed drinken van Unia. Zij gaan ervan uit dat het daar vol zit van sympathisanten van Palestina, en dat anti-semitisme niet wordt aangepakt naar behoren. Die Joodse lobby laat zich dus nu mogelijk ook op Wikipedia gelden.

Meer
Lees meer...