Emma Watson schenkt zo maar even 1 miljoen aan het goede doel

Emma Watson schenkt zo maar even 1 miljoen aan het goede doel

Emma Watson, actrice en eersteklas feministe, voegt de daad bij het woord: de Harry Potter-alumnus zette haar handtekening onder een open brief tegen seksueel wangedrag in het Verenigd Koninkrijk. Ze deed ook meteen een donatie van één miljoen pond aan het Justice and Equality Fund, dat strijdt tegen seksueel overschrijdend gedrag.

“We kunnen beter dan dit”, da’s de boodschap die Emma Watson, de actrice die vooral bekend blijft voor haar rol als Hermione Granger in Harry Potter, wil meegeven. Watson strijdt daarmee tegen aanranding en seksueel overschrijdend gedrag in het Verenigd Koninkrijk, legde ze uit aan The Guardian, enkele uren voor de BAFTA’s daar van start gaan. De BAFTA’s worden wel eens de Oscars van Groot Brittannië genoemd. Ook daar zullen verschillende actrices volledig in het zwart op de rode loper staan, tegen seksueel geweld.

Justice and Equality Fund

Tenminste 190 Britse vrouwen, waaronder veel actrices, maar ook producers en schrijvers, en ook Watson, ondertekenden een open brief waarin ze uitleggen waarom ze zich zo expliciet uitspreken tegen de schandalen die zich de laatste weken en maanden ontrollen (we kijken naar jou, Harvey Weinstein). Bij de bekendere namen zijn Keira Knightly (Pirates of the Carribean), Jodie Whittaker (Doctor Who) en Emma Thompson (een mede Potter-alumnus).

“Samen kunnen we een einde maken aan een cultuur van misbruik, van lastigvallen, van straffeloosheid”, zeggen ze in de boodschap. Daarmee kondigen ze ook de creatie aan van het Justice and Equality Fund, een fonds dat sterk lijkt op de Amerikaanse Time’s Up-beweging. Met het geld dat dat fonds moet vergaren, willen ze de miljoenen vrouwen helpen die elk jaar het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Emma Watson doneerde meteen 1 miljoen pond (zo’n 1.1 miljoen euro) aan de beweging.

Structureel probleem

“Het is makkelijk om te denken dat seksueel geweld en misbruik enkel door een paar vieze, heel stoute mannen wordt gedaan. Maar de statistieken wijzen erop dat het probleem in het Verenigd Koninkrijk structureler is dan dat. Bijna twee derde van de vrouwen in het VK tussen de 18 en de 24 heeft er last van gehad. Dat kunnen we niet tolereren”, zegt Watson.

Blijft de vraag of al die woorden ook iets zullen veranderen.

Gesponsorde artikelen