In Vlaanderen komen er voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 al minstens twee migrantenpartijen op. Eerst gingen Dyab Abou Jahjah en Ahmet Koç samen opkomen met één partij die zou mikken op de allochtone kiezer, maar sinds ze ruziegemaakt hebben, gaan ze elk hun eigen weg. Daarbovenop is er in Gent ook nog de controversiële Multiculturele Rechtpartij (MRP), een verwijzing naar de AKP van de Turkse president Erdogan.
Geïnspireerd op de Nederlandse migrantenpartij Denk, gesticht door voormalige socialistische politici van Turkse komaf, richtte Ahmet Koç na zijn ontslag uit sp.a een eigen politieke beweging op.
In tegenstelling tot de Nederlanders keek Ahmet Koç een stuk verder dan zijn eigen, Turkse gemeenschap. Hij ging zelfs een alliantie aan Abou Jahjah, de voormalig kopman van de Arabisch-Europese Liga (AEL). Inmiddels staan de twee tegenover elkaar, elk met een eigen lijst. Dat schrijft De Gentenaar. Beide willen vlak na Nieuwjaar hun partij voorstellen aan het grote publiek.
Welles-nietesspelletje
Waarom liep het huwelijk tussen Koç en Abou Jahjah zo snel op de klippen? Er doen twee versies de ronde. Volgens Koç is het de schuld van Meryem Kaçar, de Gentse politica die hem Jahjah leerde kennen. Kaçar zou gevonden hebben dat zij recht had op de voorzittersstoel van de nieuwe partij, die nog niet bestond. “Ik vind dat de omgekeerde wereld”, klinkt het. “Ik vind dat er eerst over inhoud gesproken moet worden, vooraleer het over postjes en structuren mag gaan.”
Maar Kaçar spreekt dat tegen. Zij beweert dat er afgesproken was dat er nooit een voorzitter zou zijn. “We willen net af van die klassieke organisatie”, klinkt het. “Met eventueel meerdere voorzitters. Maar dat wilde Ahmet Koç niet. De voorbije maanden is hij gewoon weggebleven.”
Abou Jahjah bleef wel hangen en wordt nu samen met Kaçar het gezicht van de nieuwe partij. Wie er voor de rest in de kerngroep van de partij zit en om hoeveel mensen het gaat, is nog niet bekend. Volgens Koç zou het om “drie man en een paardenkop” gaan: “Die partij was vooral op mijn achterban gebouwd. Ik heb nu al een groep van 27 mensen achter mij.”
“Eenheid van de moslims”
Alsof we nog niet genoeg keuze hebben, steekt er in Gent nog een derde partij op: de Multiculturele Rechtpartij (MRP) van de Turkse Gentenaar Murat Koylu. “We willen een partij zijn van politici die tussen het volk staan. Niet zoals de huidige politici die we enkel maar zien wanneer de verkiezingen eraan komen”, zegt die.
Hij beweert ook dat zijn partij losstaat van de Turkse politiek. Toch kiest hij de ‘rabia’ als symbool: de vier opgeheven vingers die ook Erdogan vaak gebruikt. Bovendien poseert Koylu op Facebook geregeld met de groet van de extreemrechtse Grijze Wolven, in het westen beter bekend als de Devil Horns. Volgens Koylu moeten we daar niets achter zoeken. “Ik heb gewoon veel vrienden die met Erdogan en met de Grijze Wolven sympathiseren”, zegt hij. “De rabia is bovendien niet van Erdogan alleen, het staat symbool voor de eenheid van de moslims.”