“Productie van energie moet flexibel zijn en zal voorlopig van gascentrales komen”, meent onderzoeker

Is België klaar voor een wereld waarin we meer elektriciteit gebruiken? Volgens onderzoeker Joannes Laveyne van de Universiteit Gent niet. Hij meent dat we flexibeler moeten omspringen met het verbruik van onze energie.


Beluister hier het volledige gesprek met Joannes Laveyne:


De essentie: De elektrificatie neemt toe, maar ons land is er nog niet klaar voor. Flexibele inzetbaarheid is hierbij essentieel. Daardoor zullen gascentrales voorlopig nog een belangrijke rol spelen.

  • “Uit de meest recente modellering van netbeheerder Elia blijkt dat de verwachtingen naar elektrificatie, onder andere voor mobiliteit en verwarming, toenemen. Maar op basis van projecten die de industrie reeds plant of aan het uitvoeren is, is er ook nood aan de elektrificatie van de industrie. De vraag van onze Belgische industrie zal in de komende jaren in sneltempo toenemen. De maatregelen die nu genomen zijn, de extra centrales die gebouwd worden, de bijkomende windparken en de verlenging van twee reactoren, zijn niet voldoende. We hebben extra capaciteit nodig.”
  • “Stroom is niet altijd aanwezig. Tijdens de zomermaanden zullen we vooral veel overschot hebben. Dat is goed. We hebben dan veel goedkope stroom. Maar in de winter zullen er tekorten ontstaan. We hebben de komende jaren dringend nood aan een productiecapaciteit die flexibel inzetbaar is, die we gedurende de wintermaanden kunnen aanspreken en die tijdens de zomermaanden stil kan liggen”, haalt Laveyne aan.

Vooral gascentrales

  • “Flexibele productietechnologieën zullen de eerstkomende jaren helaas vooral van gascentrales komen, omdat die op dit moment de enige bronnen van grootschalige flexibele energieproductie zijn die we in België kunnen bouwen. We hebben te weinig natuurlijke hulpbronnen zoals hoogteverschillen om stuwmeren te bouwen”, zegt Laveyne. “Met meer interconnectie kunnen we meer gebruikmaken van hulpbronnen die in andere Europese landen aanwezig zijn. In Scandinavië zijn er gigantisch grote stuwmeren, zodat we die flexibiliteit meer naar ons kunnen brengen. We moeten dat meer op Europees niveau kunnen regelen.”
  • “Niet alleen de twee reactoren moeten verlengd worden, maar de overheid zal aan de bak moeten om bijkomende capaciteit aan te trekken. Men moet ervoor zorgen dat er regelgeving is die het flexibel verbruik aanmoedigt. De koppeling met de energiemarkten moet steviger worden. Er is ook een nood aan meer infrastructuur, bijvoorbeeld hoogspanningslijnen.”
Meer
Lees meer...