De energieprijzen blijven stijgen: elektriciteit en gas bijna 2.500 euro duurder in een maand tijd

De energieprijzen blijven de pan uit rijzen. Volgens Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen moeten we gemiddeld 2.400 euro meer betalen voor gas en elektriciteit dan in juli.

Door de torenhoge energieprijzen stappen we veel sneller over naar een andere energieleverancier. Voor de eerste helft van dit jaar registreerde de Vlaamse energieregulator VREG bijna 350.000 leverancierswissels voor aardgas, en dik 450.000 elektriciteitsaansluitingen die van leverancier wisselden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Vast contract tot 1.300 euro duurder

Maar wie vandaag energieleveranciers vergelijkt, komt tot de schokkende vaststelling dat de prijzen de voorbij maand opnieuw fors zijn gestegen. Door de opgelopen groothandelsprijzen op de energiegrondstoffenmarkten zijn gas en elektriciteit samen 2.400 euro duurder dan in juli. Gezinnen met een sociaal tarief kunnen wel rekenen op een fikse korting, hun jaarfactuur bedraagt 1.387 euro.

Voorts word je nagenoeg verplicht om een energiecontract met een variabel tarief af te sluiten. Enkel Luminus biedt nog een formule met een vast tarief aan, maar dat is meteen ook het duurste contract uit de vergelijking van de Vlaamse Energieregulator (VREG), ook wel de V-test genoemd. Prijskaartje voor een gezin bestaande uit drie personen: 4.200 euro voor gas en 2.400 euro voor elektriciteit. Dat brengt het totaal op maar liefst 6.600 euro per jaar.

Indien je voor een variabel contract kiest, daalt de energieprijs. Voor een variabel gascontract bij Luminus betaal je op dit moment 3.350 euro per jaar. Voor een variabel elektriciteitscontract bij dezelfde leverancier moet je jaarlijks 1.950 euro op tafel leggen. Dat is in totaal 5.300 euro, oftewel 1.300 euro minder dan wanneer je kiest voor een vast contract. Dat is dus een maandelijkse besparing van net geen 110 euro.

Bij een variabel contract moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de factuur duurder kan worden als de prijzen op de groothandelsmarkt stijgen. Indien die dalen, moet je vanzelfsprekend minder betalen voor je energieverbruik.

Komt er een daling van de energieprijzen?

Ronnie Belmans, emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en adviseur bij EnergyVille, zegt in een reactie tegenover de nieuwssites van Mediahuis dat hij niet verwacht dat de prijzen snel zullen dalen. “Als we nu een harde winter tegemoet gaan, dan vrees ik dat mensen hun huis niet meer kunnen verwarmen”, aldus de energiespecialist. Hij sluit niet uit dat de Russische autocraat Vladimir Poetin het gaswapen nog meer zal inzetten.

Net zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is Belmans er overigens van overtuigd dat we de huidige energiecrisis moeten aangrijpen om de groene transitie te versnellen. “We beseffen eindelijk dat we fossiele brandstoffen moeten inruilen voor hernieuwbare energie van verschillende oorsprong. Aangevuld met ingevoerde waterstof en andere duurzame brandstoffen uit een groot aantal landen. We hebben al veel te lang getreuzeld”, aldus de hoogleraar.

(lb)

Meer
Lees meer...