Engelse komiek Rik Mayall uit Bottom en The Young Ones overleden

De Britse komiek Rick Mayall is op 56-jarige leeftijd overleden. We kennen hem vooral uit enkele legendarische BBC-reeksen zoals The Young Ones en Bottom. Voor de Britse acteerwereld is dit een groot verlies. Een overzichtje van de bekendste programma’s waaruit je deze komiek zeker moet kennen.

De doorbraak voor Rick Mayall kwam er in het begin van de jaren 80. Hij werkte heel vaak aan de zijde van Adrian Edmondson, met wie hij later het beroemde duo in de sitcom Bottom zou vormen. Mayall was één van de bedenkers van de beroemde reeks The Young Ones, waarin hij ook zelf een hoofdrol vertolkte.

En daarmee was meteen de toon gezet voor de typische humor waarmee Rik Mayall bekend zou worden. Vooral in combinatie met Edmondson kwamen er vaak brandjes, explosies, hevige discussies en pijnlijke slagen op het hoofd aan te pas. Maar hij kon natuurlijk meer dan dat. Zo gaf Mayall gestalte aan het personage Lord Flashheart in Blackadder met Rowan Atkinson.
Oké, zelfs in Blackadder was Bottom nooit ver weg. En zo komen we onvermijdelijk bij de reeks die we het meest met Rik Mayall zullen blijven associëren. In Bottom bereikte de vaak pijnlijke humor een hoogtepunt.
Over de doodsoorzaak van Mayall is nog niet veel geweten. Zijn management kondigde het droevige nieuws aan dat de acteur vanochtend op 56-jarige leeftijd is overleden. Later zullen ze met meer naar buiten komen. Intussen reageert de Britse showbizz geschokt op het nieuws.
Meer
Lees meer...