Engie en Bart De Wever slaan de handen in elkaar: samen op zoek naar nieuwe operator voor kerncentrales

Engie heeft formateur Bart De Wever (N-VA) duidelijk gemaakt dat ze niet langer geïnteresseerd zijn in een verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Echter, ze staan wel open om samen met De Wever op zoek te gaan naar een nieuwe operator.

Formateur Bart De Wever heeft duidelijk zijn zinnen gezet op het verlengen van de levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 tot 2045. Dit voorstel stuitte echter op een stevige afwijzing van de huidige uitbater, Engie, die al eerder met de Vivaldi-regering had afgesproken om deze centrales operationeel te houden tot 2035.

Engie benadrukt dat een verdere verlenging van tien jaar niet haalbaar is vanwege de hoge kosten en de complexe afwikkeling van eerdere verlengingen. Daarnaast wil het bedrijf zich richten op andere energiebronnen zoals gas.

Samenwerking voor een nieuwe oplossing

Ondanks de afwijzing van het verlengingsvoorstel, toont Engie bereidheid om constructief mee te denken. Tijdens een bezoek van De Wever aan Engie werd duidelijk dat het bedrijf wil helpen zoeken naar een nieuwe operator voor de kerncentrales. Dit proces, waarschuwt Engie, zal complex en tijdrovend zijn, maar ze beloven niet in de weg te staan van een mogelijke oplossing.

De Standaard meldt dat Engie en De Wever een “constructieve gedachtewisseling” hebben gehad en gezamenlijk willen werken aan een langetermijnstrategie voor de energievoorziening in België.

Financiële waarschuwing van Engie

Daarnaast werd tijdens de besprekingen bevestigd dat de sluiting van Doel 3 en Tihange 2 definitief is. Mocht de nieuwe federale regering besluiten om ook de oudere kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 langer open te houden, dan zal dit volgens Engie aanzienlijk meer kosten vanwege de noodzakelijke investeringen om te voldoen aan internationale veiligheidsnormen.

Engie waarschuwde ook dat de kosten voor stroom uit deze oudere centrales hoger zullen zijn dan de prijs van iets meer dan 80 euro per megawattuur die nu voor Doel 4 en Tihange 3 is afgesproken met de Vivaldi-regering. Voor een verlenging van de andere drie centrales zal de prijs nog hoger liggen.

Meer
Lees meer...