Enorme onderwaterlawine van meer dan duizend kilometer in Atlantische Oceaan

Een enorme onderwaterlawine heeft in de loop van twee dagen modder en zand meer dan duizend kilometer ver de oceaan ingestuurd, waardoor onderzeese kabels werden verbroken en het internetverkeer aan de westkust van Afrika werd verstoord. De lawine, de langste ooit gemeten, heeft volgens een nieuwe studie meer dan 1.100 kilometer afgelegd vanaf de bron aan de monding van de Congo-rivier langs een diepe oceaankloof.

Dat gebeurde in januari 2020, maar de gegevens over de enorme onderwaterlawine zijn nog maar net uitgekomen. De lawine zou overigens op het land onopgemerkt zijn gebleven als ze de telecommunicatiekabels niet had vernield, waardoor het dataverkeer tussen Nigeria en Zuid-Afrika werd vertraagd.

De lawine werd ook vastgelegd op apparaten die onderzoekers in de zuidelijke Atlantische Oceaan hadden geplaatst om de snelheid van stromingen en sedimenten te meten. De sensoren toonden een stroom modder en zand die versnelde van vijf meter per seconde tot acht meter per seconde terwijl die de zee in stroomde. Omdat de lawine de zeebodem erodeert, neemt ze steeds meer zand en modder op, waardoor de stroming dichter en zelfs sneller wordt.

Veroorzaakt door ergste overstromingen in 50 jaar langs de rivier de Congo

De uitzonderlijk lange onderwaterlawine (ook wel troebelingsstroom genoemd) werd eind december 2019 veroorzaakt door de ergste overstromingen in 50 jaar langs de rivier de Congo, die veel zand en modder naar de riviermonding duwde, gecombineerd met ongewoon grote springgetijden twee weken later volgens een eerste evaluatie.

De onderzoekers zeggen dat hun werk de eerste gedetailleerde studie is van de krachtige onderzeese troebelheidsstromen die de zeebodemkabels kunnen breken die meer dan 99 procent van het wereldwijde dataverkeer tussen continenten vervoeren. Dat omvat internet, financiële handel, gegevensopslag in de cloud en voicemaildiensten.

Het onderzoek, waarbij wetenschappers uit het VK, het Duitse GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research en het Franse Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la MER betrokken waren, zou de onderwaterkabelindustrie kunnen helpen bij het plannen waar kabels moeten worden gelegd, reparatieschepen moeten worden geplaatst en hoe dergelijke gebeurtenissen te beperken.

(lb)

Lees ook: De toekomst valt te lezen in 200 meter modder: Azië zal steeds harder gaan lijden onder moesson

Lees ook: Miami heeft nu plan om niet te verzuipen. Als het al niet eerst in z’n uitwerpselen komt te zitten

Meer
Lees meer...