Enorme overstromingen in noorden Australië: krokodillen in woonwijken en 2.000 huizen overspoeld

De overheid van de Australische staat Queensland waarschuwt de inwoners voor krokodillen en slangen die in de straten kunnen vertoeven. Verschillende woonwijken staan onder water en dat brengt, naast wateroverlast, verschillende gevaren met zich mee.

Na acht dagen van hevige moessonregens in de Australische staat Queensland in het tropische noorden van het land konden de autoriteiten niet anders dan de Ross River Dam te openen. Daardoor hebben ze bewust zo’n 2.000 woningen onder water gezet. Vooral de stad Townsville werd zwaar getroffen.

(16-jarige, Zweedse klimaat-voorvechtster ontkent marionet te zijn van ‘groene lobby’.)

Krokodillen in woonwijken

Voordat het water op Queensland afkwam, waarschuwde de regering haar bevolking voor krokodillen, slangen en andere gevaarlijke, wilde dieren die rechtstreeks vanuit de rivieren naar hun huishoudens zouden kunnen komen.

De autoriteiten raden iedereen dan ook ten stelligste af om zich in het water te begeven. “Als het idee om een krokodil tegen te komen nog niet afschrikwekkend genoeg is, denk dan, voordat je in het water zou spelen, dat er de mogelijkheid is dat je in de uitwerpselen van je buurman meegesleurd wordt”, klonk het statement.

(Paniek in Japan door aangespoelde diepzeevissen: klimaatopwarming of tsunami?)

Meer regen dan in volledig jaar

In sommige delen van Queensland is sinds afgelopen weekend meer dan 1,5 meter regen gevallen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Dat is meer dan de gemiddelde jaarlijkse regenval in het gebied. Er zijn verschillende reddingsoperaties aan de gang. Sommige worden uitgevoerd door de staat, andere door locals met hun bootjes.

(Leonardo DiCaprio betuigt steun aan Belgische klimaatspijbelaars.)

20.000 woningen in gevaar

Zo’n 400 inwoners van Townsville moesten de nacht doorbrengen in een militaire kazerne in het naburige Lavarak. Er wordt momenteel geschat dat zo’n 20.000 woningen overspoeld zullen worden.
De hulpdiensten hebben het lang niet gemakkelijk om alle oproepen te beantwoorden. Zo hebben de afgelopen nacht meer dan 1.100 mensen om hulp gevraagd. In 18 gevallen ging het om mensen die effectief uit het water gered moesten worden. “Kleine bootjes zijn de hele nacht actief geweest om leden van de gemeenschap te evacueren”, klinkt het.

(Lees hier hoe ons probleem met het klimaat een miljoen jaar geleden begon.)

Nog niet gedaan

Het Australische leger heeft al 70.000 zandzakken geleverd, burgers die op de daken van hun huizen schuilden gered en is te hulp gekomen met gespecialiseerde voertuigen. Annastacia Palaszczuk, de staatspremier, waarschuwt dat er moeilijke tijden in het vooruitzicht zijn voor het gebied in Queensland. Scholen en rechtbanken zijn toe. Er komt nog meer regen en wind aan en tientallen rivieren dreigen nog te overstromen.

(Scholierenprotest zoekt tweede adem: niet langer in Brussel maar gedecentraliseerd.)

Geen stroom en voedselbevoorrading

Ergon Energy meldt aan het persbureau AFP dat meer dan 16.000 mensen zonder stroom gevallen zijn. De energieleverancier slaagde er niet in om de elektriciteit opnieuw in te schakelen.

Ook de voedselbevoorrading verloopt erg moeilijk in de streek. Er worden vliegtuigen naar het gebied gestuurd om zo’n 3.000 ton vers voedsel en andere essentiële levensmiddelen af te zetten.

(Lees hier meer over hoe CD&V in debat wil gaan met scholieren over het klimaatbeleid.)

Enkele beelden:

(Lees hier waarom de klimaatverandering haaien gevaarlijker maakt en orka’s slomer.)

Meer
Lees meer...