Er hangt een fel geurtje aan hoe minister Gatz de nieuwe radiolicenties toekende waardoor TOPradio moet stoppen
Muziek
Florian Callens
8 Min leestijd
Er dreigt zware chaos in het radiolandschap na 1 januari 2018. Dan gaat het nieuwe frequentieplan van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) van start en moeten zenders zoals TOPradio, Family Radio en ClubFM uit de ether. Maar ondertussen lopen bij de Raad van State al negen procedures tegen het brokkenparcours van minister Gatz. Onze redactie kon bepaalde documenten inkijken en er hangt op z’n minst gezegd een geurtje aan verschillende toekenningen.
En dat dit potje stinkt, blijkt ook uit de dossiers die newsmonkey kon inkijken. Zo kreeg Hit FM bijvoorbeeld wel een licentie met als belangrijk argument dat ze radio zouden maken voor het populaire vrouwenblad Flair dat dus zou ‘uitbreiden’ met een radiotak. Hit FM zou zo een grote speler worden. Heel ambitieuze plannen dus. Alleen had het tijdschrift, bij het toekennen van licenties, nog niet eens contact gehad met Hit FM.
VBRO, nog een zender met een licentie, haalt dan weer 0 op 3 als het gaat over de financiële situatie. Licenties werden ook op basis van financiële toekomst en kunnen uitgereikt, maar nu blijkt dat een totaal gebrek aan financiële kennis geen hinderpaal vormt. “Het zijn maar enkele van de vele absurditeiten in heel dit dossier”, zegt de directeur van TOPradio.
“Zweem van vriendjespolitiek”
Ook Bart Caron (Groen), voorzitter van de Mediacommissie, deelt de mening van Bruno Heyndrickx. In een interview op TOPradio noemt hij de criteria voor het toekennen van de licenties niet waterdicht. “Veel dossiers zijn ook gebakken lucht zonder enige realiteitszin”, zegt hij. “De toekenning van de licenties is heel dubieus gebeurd.”
Bij TOPradio gaan ze zelfs nog verder. “Er hangt een zweem van vriendjespolitiek rond heel dit dossier. De jury die moest beslissen over de dossiers bestaat uit schoolverlaters en heeft geen enkele ervaring in het vak”, legt Heyndrickx uit aan newsmonkey. “Er ook duidelijke banden tussen de winnende radiozenders en het kabinet van minister Gatz.”
Ondertussen lopen al 9 procedures tegen het beleid van Sven Gatz (Open Vld) bij de Raad van State. Naast TOPradio lopen er ook klachten van onder andere ClubFM, Family Radio en Radio Roxx. Radio Maria organiseerde zelfs een heuse ‘Mariathon’ en zamelde zo 55.000 euro in om zijn klacht te financieren.
“Volgens onze advocaat zullen die procedures het huidige frequentieplan sowieso vernietigen”, legt de directeur van TOPradio uit. Het probleem is dat een uitspraak van de Raad van State ten vroegste zal gedaan worden na 1 januari 2018 en de radiozenders dan dus al uit de ether zijn. “Als wij dan gelijk krijgen dreigt er totale chaos en enorme financiële verliezen voor alle partijen.”
Daarom heeft TOPradio aan minister Gatz gevraagd om het huidige frequentieplan met zes maanden te verlengen. Zo kunnen de juridische zaken tegen zijn beleid eerst afgehandeld worden. “Maar de minister weigert dat te doen. Wij hebben ook andere partijleden van Open Vld gecontacteerd, maar iedereen negeert ons”, zegt Heyndrickx.
'We hebben een zeer sterk juridisch dossier. We zijn niet alleen. Ondertussen zijn er al 9 rechtszaken tegen het #radiodecreet', zegt onze grote baas in #Rebelradio. #TOPradiomoetblijven
Eva Vanhengel, de woordvoerster van minister Gatz, laat aan
newsmonkey weten dat er niet over de inhoud van het dossier gecommuniceerd
wordt, aangezien de procedure momenteel nog aan de gang is. Ze zegt dat de
beslissingen genomen werden op basis van informatie die de beoordelaars hebben
bezorgd. Ze ontkent dat die beoordelaars “geen enkele ervaring in het vak”
hebben, zoals TOPradio beweert, maar het gaat om “mensen met expertise”.
“Het werd altijd door mijn voorgangers gedoogd”, zei Gatz
eerder aan newsmonkey over het feit dat het dossier TOPradio jarenlang onaangetast bleef. “Maar eigenlijk wou men
dat toen ook niet.” Het feit dat TOPradio uit de ether gaat, is volgens hem “op
een objectieve manier beslist”.
“Vooraf werden in een lastenboek criteria
vastgelegd waaraan tegemoetgekomen moest worden. Concreet om zes specifieke
criteria: de invulling van het format, media-ervaring van de medewerkers, de
financiële situatie, het businessplan, het technisch luik en een specifieke
bepaling naargelang het netwerkprofiel van de kandidaat FM-zender
(generalistisch, Vlaams/Nederlandstalig of andere). De jury bestond uit zes
dossierbehandelaars van het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM), die de
voorstellen inhoudelijk en kwalitatief getoetst hebben aan elk criterium.”. Voor meer informatie verwijst Vanhengel naar hier.
“Bewering van minister is onjuist”
Bij TOPradio kan men niet lachen met de uitspraken van het ministerie van Sven Gatz. “Het woord gedogen is hier niet op zijn plaats. De minister wil doen uitschijnen dat TOPradio in de illegaliteit opereert. Deze beweringen zijn fundamenteel onjuist”, laat de zender weten aan newsmonkey.
“De huidige licenties zijn afgeleverd door VLD-minister Marino Keulen in 2003 en de samenwerkingsverbanden zijn in 2006 opgenomen in de wet“, gaat TOPradio verder. “Van gedogen wat op illegale constructie duidt is absoluut geen sprake.”
Een volledige mondmaskerplicht in het lager onderwijs komt er niet. Een langere krokusvakantie ook niet. Ook voor studenten uit het hoger onderwijs zitten er...