Erdogan laat ware gelaat weer zien: journalisten zijn terroristen voor hem en horen thuis in de gevangenis

De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, heeft in een interview op het Global Business Forum in New York, een organisatie van het persagentschap Bloomberg, nog eens z’n ware gelaat laten zien. Erdogan beweerde onder meer dat de bijna 300 journalisten die hij heeft laten opsluiten sinds de mislukte coup tegen hem criminelen en terroristen zijn. Bovendien zien we het allemaal verkeerd: Turkije respecteert de mensenrechten, terwijl het Westen dat niet doet volgens hem.

Na de coup stond het aantal gearresteerden op 259 journalisten, 135 waren op de vlucht en maar liefst 25 reporters waren officieel veroordeeld tot zware sancties. De namen en voor welke media deze mensen werken staan op een gedetailleerde lijst van het Stockholm Center of Freedom. Erdogan heeft echter een andere mening over deze ’terroristen en dieven’.

“Ze mogen dan wel journalisten genoemd worden, sommige werden betrapt toen ze probeerden geld uit bankautomaten te stelen en bommen te leggen. Anderen zijn dan weer spionnen. Het is niet omdat je jezelf journalist noemt, dat je dat ook bent”, zegt de president.

Mensenrechten

Verder voegde Erdogan toe dat er in de VS zogenaamd vrijheid van meningsuiting is, omdat de media Trump zoveel mogen beledigen als ze willen. “Hebben jullie er enig idee van wat de Turkse media over mij zegt?”, klaagde de Turkse president.

Meer
Lees meer...