Eten we binnenkort foie gras waarvoor we ons al iets minder schuldig moeten voelen?

De feestdagen brengen straks weer dat jaarlijkse dilemma met zich mee: eten we dat toastje of voorgerecht met foie gras op of maken we duidelijk dat we geen dierenleed steunen? We willen graag het tweede aanraden, maar dat is niet altijd even simpel. Misschien is de oplossing in zicht, want onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van foie gras waarvoor geen ganzen extra hebben moeten afzien.

Foie gras, het is een product waarmee we een haat-liefdeverhouding hebben. Aan de ene kant willen we echt niet dat ganzen afzien om ons deze lekkernij te bezorgen, maar aan de andere kant … het is toch zo lekker! De Nederlandse naam voor foie gras is ganzenlever. En om dit te verkrijgen worden ganzen vetgemest. Alleen kan de manier waarop echt niet door de beugel en krijgen producenten veel kritiek van dierenbeschermers. Maar wat als we voor foie gras geen ganzen met sondevoeding meer moeten vetmesten?

Geen sondevoeding meer

Al enkele jaren zijn onderzoekers hiermee aan het experimenteren. Aviwell lanceert volgende maand een crowdfunding om de productie mogelijk te maken, en vanaf volgend jaar de nieuwe foie gras op de markt te brengen. Een tiental jaar geleden is ontdekt dat het mogelijk is om de opslag van lipiden (vetachtige stoffen) in de lever te vergroten. En zo kan je de lever dus vetter maken, wat nodig is om uiteindelijk foie gras te bekomen.

Getty

De wetenschap was bijgevolg geïnteresseerd om hetzelfde mechanisme te onderzoeken bij wilde ganzen, die voor hun trektocht naar het zuiden van nature een vetreserve aanleggen. Zo identificeerden ze een groep bacteriën in ganzen die op een natuurlijke manier een vette lever ontwikkelden. Daarmee werd een cocktail van darmfermenten gemaakt, die met flessen aan jonge kuikens kan worden gegeven. Na twintig weken had meer dan 30 procent van de ganzen een lever van ongeveer 350 gram, vergelijkbaar met die van wilde ganzen voor de migratie.

Luxeproduct

Het is wel nog steeds minder dan de lever van met sondevoeding vetgemeste ganzen, die tot 800 gram kan wegen, maar in dit geval hebben de ganzen er alvast niet nog eens extra voor moeten afzien. Aviwell wil volgend jaar een duizendtal ganzen kweken en op die manier een paar honderd kilo foie gras produceren. Een jaar later willen ze dat uitbreiden naar 1,5 ton ganzenlever.

Helaas is er ook slecht nieuws, want we zullen de foie gras niet snel in de supermarkt vinden. Daarvoor zou hij veel te duur zijn. Nu kost foie gras zo’n 140 euro per kilo, maar deze speciale variant zou 800 euro per kilo kosten. Daarom zal het een luxeproduct worden dat uitbaters van chique restaurants kunnen kopen. Het ziet er dus naar uit dat we ook deze kerst voor dat eeuwige dilemma staan. De beste tip: haal gewoon geen foie gras in huis, dan maak je het leven van je gasten (en heel wat ganzen) véél eenvoudiger.

Getty
Meer
Lees meer...