De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn tot een gemeenschappelijke concepttekst gekomen voor de politieke verklaring van het brexitakkoord. In de verklaring staat hoe de relatie tussen de EU en het VK er zal uitzien na de brexit.
Het brexitverdrag van vorige week zorgde voor veel ophef. Het leek er zelfs even op dat de Britse premier Theresa May haar functie zou verliezen. Vijf Britse regeringsleden stapten op. Het zogenaamde ‘scheidingsverdrag’ telt 600 pagina’s. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Voor wat hoort wat
Er wordt geschreven over “een zo nauw mogelijke handelsrelatie”. De Britten hadden nochtans gezegd dat ze op vrije basis handelsbetrekkingen konden hebben. Berlijn en Parijs zijn echter van mening dat Groot-Brittannië niet kan profiteren van de voordelen van de interne markt, zonder aan de verplichtingen die daarbij horen te voldoen.
Dat is dan ook één van de redenen waarom de onderhandelingen tussen de EU en het VK zo moeizaam verliepen. De EU-landen wilden voorkomen dat de Britten van twee walletjes konden eten en de Britten wilden zo veel mogelijk bewegingsvrijheid.
Vrijhandelszone
De lidstaten moeten deze tekst nog goedkeuren. In het akkoord staat dat beide partijen de intentie hebben om “het vervoer van goederen te faciliteren”.
Er moet bovendien een vrijhandelszone komen waarin wordt samengewerkt op douanegebied. Dat geldt ook voor de grens tussen Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de EU-lidstaat Ierland. De gesprekken over die grens deden de brexitonderhandelingen vertraging oplopen.
In de verklaring staan er ook bepalingen over de status van de financiële diensten, het heen en weer reizen van werknemers en de toekomst van de visvangst. EU-landen als Nederland en Frankrijk willen ook na de brexit graag kunnen vissen in de Britse wateren. Voor Britse vissers is het echter voordelig om toegang te hebben tot de EU-markt.
Aanstaande zondag vindt een EU-top plaats waarop de regeringsleiders stemmen over de voorwaarden voor de brexit.