EU-leden hebben maar een kwartier nodig om het eens te worden over harde strategie tegen het Verenigd Koninkrijk

Opvallende eenheid vandaag bij de 27 overblijvende lidstaten van de Europese Unie, want na minder dan een kwartier waren ze het al eens over de richtlijnen die gevolgd zullen worden tijdens de onderhandelingen over de Brexit. De EU stelt zich hard op en wil pas praten over de toekomstige relatie met het VK als de Brexit volledig afgerond is … en daar hangt een serieus prijskaartje aan vast.

Tien maanden na de schok van het referendum is de echtscheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk echt ingezet. Vorige maand zetten Teresa May en haar regering de procedure in gang en vandaag verzamelden de 27 overgebleven leden in Brussel om hun strategie te bespreken.

Die besprekingen duurden minder dan een kwartier en in de vroege namiddag liet Donald Tusk op Twitter weten dat de richtlijnen unaniem goedgekeurd zijn. Daarmee geeft de EU aan hoe zij willen onderhandelen met het VK.

De Europese Unie wil eerst de uittreding van het VK volledig afgerond hebben voor er onderhandeld kan worden over hoe hoe ze daarna zullen overeen komen.

60 miljard euro

Voor die onderhandelingen zijn enkele heikele punten. Zo wonen op dit moment 3 miljoen mensen uit andere EU-landen in het Verenigd Koninkrijk. De EU wil dat zij dezelfde voorwaarden behouden die ze nu hebben.

Daarnaast komt Ierland uiteraard ook op de agenda. De EU wil dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland blijft zoals hij nu is en dat Noord-Ierland eventueel zelfs bij Ierland komt en in de EU blijft.

Tot slot is er ook een financiële kwestie. Er lopen op dit moment nog veel deals en projecten waar het Verenigd Koninkrijk ook voor heeft ingetekend. Volgens bronnen zou het in totaal gaan over 60 miljard euro. Of Teresa May bereid is die rekening te betalen is nog maar de vraag.

Verschillende belangen

Ondanks de grote eenheid bij de 27 overgebleven landen vandaag, is het niet onwaarschijnlijk dat er in de toekomst wel discussies zijn. Veel landen hebben namelijk verschillende belangen. Zo zit Spanje met Gibraltar, werken veel Oost-Europeanen in het VK en zijn landen zoals België heel afhankelijk van de Britse handel.

Feit is alleszins dat er over de Brexit nog hard onderhandeld zal worden, een serieuze test voor de vernieuwde Europese Unie dus.
Meer
Lees meer...