EU-lidstaten verlagen bescherming van de wolf

De Europese Unie heeft een belangrijke beslissing genomen over de bescherming van wolven, wat de spanningen tussen boeren en milieugroeperingen verder doet oplopen. Ondanks fel protest van natuurorganisaties hebben de EU-lidstaten ingestemd met een voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Deze beslissing komt tegemoet aan de zorgen van boeren, die steeds vaker melding maken van conflicten met wolven.

Op 25 september stemden de EU-lidstaten in met een voorstel om de status van de wolf te verlagen van “strikte bescherming” naar “eenvoudige bescherming”. Dit zou betekenen dat er in bepaalde regio’s, waar wolvenpopulaties sterk zijn toegenomen, sneller kan worden ingegrepen. De jacht op wolven zou in deze gebieden onder bepaalde voorwaarden mogelijk worden gemaakt via vastgestelde quota.

Diplomatieke bronnen melden dat ongeveer vijftien lidstaten, waaronder Frankrijk en Duitsland, voor de versoepeling hebben gestemd tijdens een vergadering van de permanente vertegenwoordigers bij de EU (Coreper).

Boeren luiden de alarmbel

Het voorstel is vooral ingegeven door de bezorgdheden van boeren, die kampen met toenemende aanvallen van wolven op hun vee. Vooral in plattelandsgebieden ervaren zij het samenleven met wolven als problematisch. Boerenorganisaties pleiten daarom al langer voor maatregelen om de wolvenpopulatie onder controle te houden en verdere schade te voorkomen.

“Het aantal wolven neemt toe, en daarmee ook de conflicten. We moeten een manier vinden om onze veestapels te beschermen,” aldus een woordvoerder van een boerenvereniging.

Milieugroeperingen uiten felle kritiek

Natuur- en milieuorganisaties zijn echter fel tegen de versoepeling van de beschermingsregels. Zij waarschuwen dat de wolf nog steeds kwetsbaar is en dat de populaties zich in veel gebieden nog herstellen van bijna-uitsterving. Volgens hen is deze maatregel een bedreiging voor de biodiversiteit en het behoud van wilde dieren in Europa.

“Wolven spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Door deze beslissing wordt de vooruitgang die we hebben geboekt in het herstel van de soort in gevaar gebracht”, zegt een woordvoerder van een bekende milieuorganisatie.

Voorstel wacht nog op definitieve goedkeuring

De beslissing van de EU-lidstaten is een belangrijke stap, maar het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Conventie van Bern, die toeziet op het behoud van wilde dieren in Europa. Pas na die goedkeuring kunnen de juridische veranderingen in de Europese wetgeving worden doorgevoerd.

Meer
Lees meer...