EU pakt terrorisme aan: betere controle op grenzen én internet

De Europese buitengrenzen moeten strenger worden gecontroleerd en ook het internet moet beter in de gaten worden gehouden. Dat is de conclusie van de antiterreurvergadering in Parijs waar Europese regeringsleiders en ministers aan deelnamen. Ook de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder woonde de meeting bij.

Op de informele vergadering werd afgesproken dat de Europese buitengrenzen strenger zullen worden gecontroleerd, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. “We zijn het allemaal eens om diepgaande controles uit te voeren op bepaalde passagiers op basis van specifieke criteria.” De Franse minister wil daarvoor dringend een databank aanleggen met gegevens van vliegtuigpassagiers. Verder zal het internet beter in de gaten worden gehouden. “We hebben vastgesteld dat er grote nood is aan een betere samenwerking tussen internetbedrijven om te garanderen dat internetberichten waarin wordt opgeroepen tot haat en terrorisme worden gesignaleerd en teruggetrokken”, aldus Cazeneuve volgens de VRT-nieuwsredactie.

“Terrorisme maakt geen onderscheid” 

In een toespraak zei Cazeneuve nog dat terrorisme geen onderscheid maakt tussen landen en continenten. “Het terrorisme heeft een Europese en internationale dimensie aangenomen, onder meer door de uitbreiding van het fenomeen van de buitenlandse strijders in Syrië en Irak, die in verschillende mate alle landen treft die hier vertegenwoordigd zijn”. Dat tekende de nieuwsredactie van VTM op. “Het was dus onontbeerlijk dat wij vandaag zouden samenkomen om, voor de volgende Europese bijeenkomst, de conclusies te bespreken die in dit stadium kunnen getrokken worden.” Op 18 februari volgt een officiële antiterreurtop in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Meer
Lees meer...