Het klinkt als een broodje-aap-verhaal, maar onderzoekers aan de Universiteit van Californië, Irvine, zouden per toeval een batterij hebben uitgevonden die je duizenden keren kan herladen zonder dat hij kracht verliest. En in een wereld die verslaafd is aan elektriciteit, kan zo’n uitvinding wel tellen.
We komen steeds dichter in de buurt van een oneindig-lang-levende batterij. Een PhD-student (doctoraat) genaamd Mya Le Thai aan de Universiteit van Californië in Irvine was eigenlijk maar wat aan het ‘spelen’ toen ze per toeval ontdekte dat haar creatie beter bestand is tegen het fenomeen dat we allemaal haten: energieverlies in een batterij.
We proberen het hier even uit te leggen: de batterij werkt met zogenaamde nanowires, draden die dunner zijn dan haren maar enorm goed elektriciteit geleiden. Ze zijn echter nogal fragiel en als je de batterij vaak herlaadt, komen er breuken in en verliest de batterij een hoop energie.
De ICU wetenschappers hebben daarom de nanowires bedekt met een stof genaamd mangaandioxide, waarna ze het geheel hulden in een gel genaamd PMMA (polymethyl-methacrylate). Heel veel moeilijke woorden, maar het effect mag er zijn.
Om er een cijfer op te plakken …
De bedekte nanowires overleven het zo’n 2.000 tot 8.000 charge cycles. Dat betekent dus de tijdspanne vanaf het volledig herladen van een batterij tot hij weer helemaal leeg is. “Normaal gezien begeven de batterijen het nogal dramatisch na zo’n 5.000 tot 7.000 cycles,” aldus Mya.
Maar met de gel eromheen, zouden ze kunnen blijven gaan tot zo’n 200.000 cyclussen zonder enig verlies van capaciteit. Nogal een verschil: beeld je maar eens in wat dat zou kunnen betekenen voor de levensduur van je smartphone of je laptop.
De reden dat dit zo goed werkt, is omdat de gel de nanowires flexibeler maakt en ze dus beter bestand zijn tegen barsten. “De bedekte elektrode behoudt zijn vorm veel beter, waardoor het een betrouwbaardere optie is,” zei Mya.
Wat een potentieel!
Mya zegt nog dit: “Dit onderzoek bewijst dat een batterij elektrode met een nanowire-basis een lange levensduur kan hebben en dat zo’n batterijen realiteit kunnen worden.” De technologie zou kunnen worden toegepast voor smartphones, laptops, auto’s en zelfs ruimtevaart.
Bronnen: ICU, Daily Mail