Europa krijgt nieuwe Muur. Tegen de varkens

Varkensboeren in ons land zijn flink geschrokken van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in de provincie Luxemburg. De Afrikaanse varkenspest is een uiterst besmettelijke virusziekte die, als ze overslaat op varkenshouderijen, een economische strop betekent voor boeren en verwerkers. In Denemarken willen ze het zover niet laten komen en dus gaan ze er een 70 kilometer lange muur bouwen aan de grens.

Kopenhagen wil een zeventig kilometer lang hek van anderhalve meter hoog aanleggen door natuurgebieden langs de grens met Duitsland. Daarvoor trekt de Deense regering elf miljoen euro uit. Denemarken exporteert jaarlijks voor bijna twee miljard euro aan varkens.

Per kilometer kost het zwijnenhek de Deense belastingbetaler 157.000 euro. Dat is een pak goedkoper dan de Muur die de Amerikaanse president Trump wil neerzetten langs de Mexicaanse grens. De Denen zijn ze ook niet van plan om de Duitsers te laten betalen voor de varkensmuur.

In België

In 2004 dook de Afrikaanse varkenspest op in Europa. Tien dagen geleden vond de Waalse overheid besmette dieren in de provincie Luxemburg. In de omgeving van de gemeente Etalle, waar de zwijnen werden aangetroffen, zijn maatregelen genomen die verspreiding van de ziekte moeten tegengaan. Het gaat onder meer om beperkingen van de jacht in het gebied en maatregelen bij varkensbedrijven in de buurt.

Deense varkenstransporten door België, Luxemburg en Duitsland zijn al aan banden gelegd ondertussen. Wallonië en Luxemburg zijn zwarte zones. Voor de rest van Belgie, Hauts-de-France en Grand Est in Frankrijk en de Duitse deelstaten Saarland en Rheinland-Pfalz gelden extra restricties.

Maatregelen

Om de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan zal minister van Landbouw Ducarme zeer binnenkort een besluit uitvaardigen om varkens in de afgebakende, besmette zone, te euthanaseren.

Tot nog toe is de Afrikaanse varkenspest alleen vastgesteld in een deel van de provincie Luxemburg bij wilde everzwijnen. “Maar de vrees en de waarschijnlijkheid dat de varkenssector zou worden getroffen, is wel degelijk reëel. Er moet dus gehandeld worden om een economische sector te beschermen die jaarlijks 1,5 miljard euro vertegenwoordigt en bijna 15.000 rechtstreekse jobs”, volgens Ducarme.

Ducarme heeft daarom aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid gevraagd op zeer korte termijn een ontwerp van ministerieel besluit voor te leggen dat het euthanaseren van varkens gelast in de afgebakende, besmette zone.

Meer
Lees meer...