Europa heeft wapenimport sterk opgevoerd; gevolg van Russische annexatie Krim

Nergens in de hele wereld heeft de invoer van wapens de voorbije vijf jaar een grotere stijging gekend dan in Europa. Dit is een trend die nog zal versnellen na de recente aankondigingen van herbewapening tegenover de dreiging van Rusland. Dat zegt een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

“De verkoop van wapens heeft de voorbije vijf jaar wereldwijd een daling met 4,6 procent gekend tegenover de periode voordien”, wordt in het rapport opgemerkt. “Maar in Europa werd tegelijkertijd een stijging met 19 procent gemeld.”

“Europa zal ook de volgende jaren zijn investeringen in wapens nog sterk opdrijven. De meerderheid van die aankopen zal waarschijnlijk in andere Europese landen en de Verenigde Staten gebeuren. Onder meer Duitsland heeft al plannen aangekondigd om zijn militaire uitgaven te verhogen, net zoals Denemarken en Zweden.

Krim

“De aankopen betreffen meestal gevechtsvliegtuigen, raketten, artillerie en andere zware wapens”, wordt in het rapport aangevoerd. “Dergelijke aankopen vergen echter tijd. Die opwaartse trend is eigenlijk begonnen na de Russische annexatie van de Krim acht jaar geleden. De effecten daarvan beginnen zich nu te tonen.”

“Het aandeel van Europa in de wereldwijde wapenhandel is de voorbije vijf jaar al van 10 procent naar 13 procent gestegen. Dat zal in de toekomst nog fors toenemen.”

Het ondoorzichtige karakter van veel contracten en donaties van wapens zonder betaling maakt het moeilijk om een ​​exact cijfer te geven voor de omvang van de wereldwijde wapenhandel, maar experts schatten de omzet op nagenoeg 100 miljard dollar per jaar.

Volgens Sipri bleef Asia-Pacific de voorbije vijf jaar belangrijkste importregio. Het gebied vertegenwoordigde 43 procent van de wereldwijde transacties en omvat met India, Australië, China, Zuid-Korea, Pakistan en Japan ook zes van de grootste importeurs van wapens ter wereld.

De import in de regio is de voorbije vijf jaar weliswaar met 5 procent gedaald, maar zag tegelijkertijd een sterke toename in Oost-Azië en Oceanië. De import ging in die gebieden met respectievelijk 20 procent en 59 procent omhoog. “De spanningen tussen China en veel staten in Azië en Oceanië zijn de belangrijkste oorzaak van deze import”, stipt het rapport aan.

Het Midden-Oosten is met een aandeel van 32 procent de tweede grootste importeur van wapens. Daar werd een stijging met 3 procent gemeld, vooral gedreven door investeringen in Qatar, dat in conflict leeft met zijn buurlanden. “Met de huidige olieprijzen kan Qatar zich aan grote inkomsten verwachten”, verduidelijkt het rapport. “Dat vertaalt zich meestal in grote wapenbestellingen.”

In Amerika en Afrika is hun invoer ondertussen sterk gedaald, met respectievelijk 36 procent en 34 procent. Die gebieden vertegenwoordigen elk ongeveer 6 procent van de wereldwijde import.

Wanneer naar de individuele landen wordt gekeken, zijn India en Saoedi-Arabië met elk een aandeel van 11 procent de grootste importeurs van wapens in de hele wereld, gevolgd door Egypte (5,7 procent), Australië (5,4 procent) en China (4,8 procent).

Export

Op het gebied van export voeren de Verenigde Staten met een aandeel van 39 procent de wereldwijde ranglijst aan. Rusland blijft op de tweede plaats, maar het aandeel van dat land is voorbije vijf jaar gedaald tot 19 procent. Dat is grotendeels te wijten aan de dalende export naar China, dat nu bijna volledig onafhankelijk is van Russische wapens.

“Het isolement van Rusland door de sancties rond de oorlog in Oekraïne zal in de toekomst waarschijnlijk nog zwaarder op de Russische wapenindustrie wegen”, werpt Sipri op. “Er komt zeker druk van de Verenigde Staten. Landen die Russische wapens aankopen, mogen zich aan Amerikaanse sancties verwachten.”

“Onder meer Turkije kreeg al met zware Amerikaanse banbliksems te maken bij de aankoop van Russisch raketafweer. De druk op landen zoals Algerije of Egypte, aanzienlijke importeurs van Russische wapens, zal bijzonder groot worden.”

In de lijst met grootste wapenexporteurs van de wereld staat Frankrijk met een aandeel van 11 procent op de derde plaats, gevolgd door China (4,6 procent) en Duitsland (4,5 procent).

(am)

Meer
Lees meer...