Europa ziet genoeg bewijs om Iran te straffen voor betrokkenheid Russische bombardementen

EU-ambassadeurs zijn het woensdag eens geworden over nieuwe sancties tegen Iran, vanwege de verkoop van wapens aan Rusland. De maatregelen volgen op de recente Russische beschietingen van Oekraïense burgerdoelwitten, waarbij gebruik wordt gemaakt van Iraanse drones en precisie-raketten. 

Op maandag zei Josep Borrell, topdiplomaat van de EU, dat het blok nog onderzoek deed naar “concrete bewijzen” van de deelname van Iran aan de oorlog in Oekraïne. Sindsdien is het echter snel gegaan en heeft de Commissie concrete sancties voorgesteld, waarmee de EU-landen woensdag hebben ingestemd. 

Volgens een van de diplomaten betrokken bij de zaak, zullen de sancties zowel Iraanse personen als entiteiten treffen die met de drones te maken hebben. Ze zullen naar verwachting vanaf donderdagochtend officieel in werking treden. Een Europese bron zegt aan Politico dat het nieuwe sanctiepakket bedoeld is als een “sterk signaal” aan Teheran.

Betrokkenheid Iran wordt intenser

De betrokkenheid van Iran bij de oorlog in Oekraïne lijkt steeds intenser te worden. Op woensdag meldde de New York Times dat het regime in Teheran ook militaire adviseurs naar bezet gebied heeft gestuurd om de Russen de helpen.

De adviseurs, die onderdeel zijn van de Revolutionaire Garde, opereren vanuit een Russische militaire basis op de Krim, waar veel van de Iraanse drones zijn gestationeerd. De Garde is door de VS als een terroristische organisatie aangemerkt. Het is niet duidelijk of de trainers de drones zelf besturen.

“Het sturen van drones en trainers naar Oekraïne heeft Iran diep betrokken bij de oorlog aan Russische zijde en heeft Teheran direct betrokken bij operaties waarbij burgers zijn gedood en verwond”, aldus Mick Mulroy, een voormalige hoge functionaris van het Pentagon tegen de Times.

“Zelfs al zijn het slechts trainers en tactische adviseurs in Oekraïne, ik denk dat dat substantieel is,” zei Mulroy.

Verder zou het regime in Teheran ook al met Moskou hebben afgesproken om extra raketten en drones te leveren aan Rusland.

Kremlin gebruikt winter als wapen

In de afgelopen dagen zijn de Iraanse drones een belangrijk wapen geworden voor Rusland, dat ze heeft ingezet als onderdeel van aanvallen op de elektrische infrastructuur en andere burgerdoelen in Oekraïne. 

Vorige week raakte bekend dat bijna een derde van de Oekraïense elektriciteitsinfrastructuur beschadigd is door Russische bombardementen. De aanvallen veroorzaakten stroomuitval in grote delen van het land, waaronder de hoofdstad Kyiv. Ondertussen komt de gevreesde winter steeds dichterbij, die Rusland als nieuw wapen inzet tegen Oekraïne.

(kg)

Meer
Lees meer...