Europees Parlement verwerpt gezondheidswaarschuwingen op wijnetiketten in sigarettenstijl

Een aanbeveling voor gezondheidswaarschuwingen in sigarettenstijl op wijnetiketten als onderdeel van een nieuwe EU-strategie voor kankerpreventie is door het Europees Parlement verworpen. Er komen wel campagnes die met mate drinken promoten.

Leden van het Europees Parlement in Straatsburg stemden over een reeks aanbevelingen van de speciale commissie voor de strijd tegen kanker (BECA), waaronder een voorstel voor gezondheidswaarschuwingen op wijn- en dranketiketten.

Het BECA-rapport Strengthening Europe in the fight against cancer bevatte verschillende maatregelen om schadelijk alcoholgebruik tegen 2025 met ten minste 10% te verminderen.

Risicofactor voor kankers en chronische ziekten

Het oorspronkelijke rapport definieerde elke vorm van alcoholgebruik als een risicofactor voor een reeks kankers en chronische ziekten, naast tabak, slechte voeding, een hoge body mass index, een zittende levensstijl en milieuvervuiling.

De claim was gebaseerd op een studie uit 2016, gepubliceerd in Cancer Epidemiol, waarin werd gesteld dat in heel Europa naar schatting 10% van alle kankergevallen bij mannen en 3% bij vrouwen te wijten is aan alcoholgebruik.

De aanbeveling van het rapport was om gezondheidswaarschuwingen in sigarettenstijl op wijnetiketten te verplichten, maar zo ver kwam het niet. Het Europees Parlement verwierp ook de theorie dat “er geen veilig niveau van alcoholconsumptie” is om kanker te voorkomen.

(jvdh)

Meer
Lees meer...