Europese Unie waarschuwt Elon Musk voor sancties en miljardenboete na schorsing van Twitter-profielen journalisten

Het besluit van Elon Musk om prominente journalisten plotseling van Twitter te verbannen, leidt tot felle reacties van Europese ministers en de Verenigde Naties.

De essentie: Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Waarden en Transparantie, zei dat de “willekeurige schorsing” van journalisten zorgwekkend was en ze gaf aan dat het bedrijf als gevolg daarvan gesanctioneerd kan worden.

  • Ze wees erop dat volgens de Digital Services Act van de EU, die in 2024 volledig van kracht wordt, platforms voor sociale media de volledige vrijheid van de media en de grondrechten van journalisten moeten eerbiedigen.
  • Het kader zou sociale mediabedrijven verantwoordelijker maken voor de inhoud die gebruikers op hun platforms plaatsen.
  • “De Digital Services Act van de EU vereist respect voor de vrijheid van de media en de grondrechten. Dit wordt versterkt door onze #MediaFreedomAct,” zei Jourová in een post op Twitter, eraan toevoegend dat Musk “zich daarvan bewust moet zijn”.
  • “Er is een rode lijn”, zo waarschuwde Jourová. “En sancties, binnenkort”.
  • Sancties voor het overtreden van de Digital Services Act kunnen leiden tot boetes van maximaal 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van een platform. Dat komt voor Twitter neer op miljarden, terwijl herhaalde overtredingen een verbod in het hele Europese blok kunnen betekenen.

Verenigde Naties: En ook de Verenigde Naties sprak zich uit over Elon Musk.

  • Een woordvoerder zei “zeer verontrust te zijn door de schorsing van journalisten op het sociale medium. Ook waarschuwde hij dat de acties van het bedrijf een “gevaarlijk precedent” hebben geschapen temidden van toenemende bedreigingen van de persvrijheid over de hele wereld.
  • Melissa Fleming, de hoogste woordvoerder van de VN, zei op twitter dat mediavrijheid “geen speelgoed” is. “Vrije pers is de hoeksteen van een democratische samenleving en een belangrijk instrument in de strijd tegen schadelijke desinformatie.
  • Jodie Ginsberg, voorzitter van het Committee to Protect Journalists, zei dat de organisatie zeer verontrust is door de maatregel en riep Twitter op om de accounts van de desbetreffende verslaggevers onmiddellijk te herstellen.

Twitter-poll

Journalisten kunnen weer Twitteren: In een Twitter-post op zaterdagochtend bevestigde Elon Musk dat de accounts van de betreffende journalisten niet meer verbannen zijn. 

  • Een dag eerder organiseerde hij een Twitter-poll, waar ruim 58.7 procent van de stemmers kenbaar maakten dat de journalisten hun account terug moeten krijgen.
  • “The people have spoken”, aldus Musk. “Accounts die mijn locatie hebben gedeeld, zijn niet meer geschorst”.

De achtergrond: Musk heeft afgelopen week het account van 24 journalisten geschorst, waaronder Ryan Mac van de New York Times, Drew Harwell van de Washington Post, Donie O’Sullivan van CNN.

  • Ze zouden volgens Musk enkele regels van het platform hebben geschonden met betrekking tot doxxing. Dat is het publiceren van persoonsgegevens van een individu of organisatie.
  • Hij had het daarbij specifiek over journalisten die geschreven hebben over een Twitter-profiel (Elon Jet) die de locaties van Musks privéjet op de voet volgt. “Mij de hele dag bekritiseren is prima, maar mijn real-time locatie uitlekken en mijn familie in gevaar brengen is dat niet”, schreef hij op Twitter.
  • Elon Musk verklaarde woensdag dat een auto met zijn kind erin was gevolgd door een “gekke stalker”, blijkbaar vanwege zijn buitensporige vliegreizen. Dat was de druppel te veel voor de miljardair, die besloot de student aan te klagen.
Meer
Lees meer...