Europese zorgsystemen onder druk door explosieve vraag naar afslankmedicijnen

In heel Europa heeft een toename in de vraag naar afslankmedicijnen, die oorspronkelijk ontwikkeld waren voor de behandeling van diabetes, een complex dilemma voor de volksgezondheid veroorzaakt.

Euronews meldt: In Italië zijn de uitgaven aan GLP-1 agonisten (geneesmiddelen die de werking van het hormoon GLP-1 nabootsen, waardoor ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en mogelijk gewichtsverlies te bevorderen, red.) vertienvoudigd tot 26 miljard euro in 2024. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door ‘off label’ gebruik voor gewichtsverlies, omdat de nationale gezondheidszorg deze toepassing momenteel niet dekt.

Griekenland kende ook een stijging van 82,5 procent in het gebruik van geneesmiddelen tegen zwaarlijvigheid in 2024, met Ozempic aan kop. De Griekse regelgeving beperkt echter het voorschrijven van deze geneesmiddelen voor obesitas, behalve in levensbedreigende gevallen, waardoor velen gedwongen worden om ze via niet-officiële kanalen te zoeken.

Portugal laat een ontluikende markt zien zonder terugbetaling. Consumenten gaven in de eerste vier maanden van 2025 bijna 20 miljoen euro uit aan GLP-1 injectiespuiten. Ondanks de groeiende belangstelling en het groeiende gebruik, geeft Portugal nog steeds geen subsidie voor deze medicijnen, waardoor particulieren de volledige kosten moeten dragen.

In Spanje zijn de uitgaven voor medicijnen tegen gewichtsverlies in 2024 met 65 procent gestegen tot meer dan 484 miljoen euro. Hoewel de door de overheid vergoede medicijnen gereguleerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid, blijft de toegang beperkt door de noodzaak van specialistische recepten en toezicht.

(Vrij) open toegang

Duitsland, dat geconfronteerd wordt met een groeiende vraag naar Wegovy en Mounjaro, handhaaft een beperkte openbare dekking. Deze GLP-1 medicijnen kunnen tot 300 euro per maand kosten en worden alleen vergoed als obesitas een ernstig cardiovasculair risico inhoudt.

Polen biedt verrassend open toegang, waarbij Ozempic via telegeneeskunde beschikbaar is, zelfs zonder diabetesdiagnose.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende benaderingen. Frankrijk bekijkt mogelijke terugbetaling voor Mounjaro in beperkte gevallen van obesitas, terwijl de Britse NHS zowel Wegovy als Mounjaro dekt in het kader van gestructureerde programma’s voor patiënten die daarvoor in aanmerking komen.

Behoefte aan duidelijk regelgevend kader

De stijging in de vraag naar medicijnen voor gewichtsverlies heeft een kloof blootgelegd tussen het beoogde gebruik van deze medicijnen en de realiteit van hun toepassing. Openbare gezondheidszorgsystemen worstelen met de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen kosteneffectiviteit en de groeiende vraag van het publiek, terwijl ze tegelijkertijd de ethische overwegingen rond ‘off label’ gebruik en toegang moeten navigeren. Dit veranderende landschap benadrukt de behoefte aan duidelijkere regelgevende kaders en transparantere prijsstrategieën om een eerlijke en verantwoorde toegang tot deze krachtige medicijnen te garanderen.

Meer
Lees meer...