Familie Breonna Taylor krijgt schadevergoeding van 12 miljoen dollar van Louisville

Breonna Taylor
Isopix

De Amerikaanse stad Louisville in Kentucky zal een schadevergoeding van 12 miljoen dollar (10,12 miljoen euro) betalen aan de familie van Breonna Taylor. Zij werd eerder dit jaar door politieagenten neergeschoten in haar eigen woning.

De Black Lives Matter-betogingen in de Verenigde Staten ontstonden na het overlijden van George Floyd, maar ook de dood van Breonna Taylor, enkele maanden daarvoor is een belangrijk onderwerp van de betogingen. De zwarte vrouw was 26 jaar toen ze neergeschoten werd door de politie.

Breonna Taylor

Op 13 maart 2020 viel de politie binnen in het appartement waar Breonna Taylor samen met haar vriend Kenneth Walker woonde. Het ging om een onderzoek in verband met drugshandel. De ex van Breonna Taylor was namelijk al opgepakt als deel van een drugsbende, waardoor er vermoedens waren dat ook Breonna bij de zaak betrokken was. Het ging om een huiszoeking door drie agenten. Dit was een zogenaamde no-knock warrant, waarbij de agenten zonder aankondiging de woning konden betreden.

Doordat de komst van de agenten niet aangekondigd was, opende Kenneth Walker het vuur. Hij dacht dat het ging om indringers en voelde zich bedreigd. Vervolgens schoot de politie terug. De agenten schoten in totaal meer dan twintig keer, waarbij Breonna Taylor acht keer geraakt werd. Ook een van de agenten raakte gewond tijdens de schietpartij. Er zijn uiteindelijk geen drugs gevonden in het appartement.

12 miljoen dollar schadevergoeding

De autoriteiten van Louisville, de stad waar Breonna Taylor woonde, hebben nu beslist dat ze een schadevergoeding van 12 miljoen dollar (10,12 miljoen euro) zullen uitbetalen aan de nabestaanden van Breonna Taylor. Maar Lonita Baker, de advocaat van de familie Taylor, laat weten dat dit maar één stapje is in de strijd voor rechtvaardigheid.

Daarbij wordt vooral gepleit voor politiehervormingen. “We hebben nu de eerste mijl gelopen in de marathon en we hebben nog heel wat mijlen te gaan voor we over de finish lopen”, zo klonk het bij Baker tijdens een persconferentie. Eerder kwam er al een verbod op no-knock warrants. Maar er zijn volgens de advocaat meer reguleringen nodig.

“Nog geen rechtvaardigheid”

Ook de beweging Until Freedom, die betoogt voor Breonna Taylor, is nog niet tevreden met de schadevergoeding. “Geen enkel geldbedrag kan Breonna Taylor terugbrengen. Echte rechtvaardigheid wordt niet verkregen door geldbetalingen. De mensen die betrokken zijn bij haar moord moeten gearresteerd en veroordeeld worden. We hebben nood aan verantwoording. We hebben nood aan rechtvaardigheid.”

Ondertussen zijn er wel al sancties gekomen voor de agenten die betrokken waren bij de schietpartij. Brett Hankison werd in juni ontslagen als gevolg van de dood van Breonna Taylor. De andere twee agenten die ter plaatse waren, Jonathan Mattingly en Myles Cosgrove, werden overgeplaatst naar de administratieve dienst. Het hoofd van de politie van Louisville werd in juni ontslagen na een andere schietpartij. De rechtbank zal binnenkort beslissen over de verdere sancties voor de agenten.

Gesponsorde artikelen