Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) roept steeds meer producten terug. Smeerkaas van het merk KIRI en ijsproducten van de merken Snickers, Twix, Bounty en M&M’s zijn de meest recente voedingsmiddelen die uit winkelrekken verdwijnen. Ze bevatten de kankerverwekkende en verboden pesticide ethyleenoxide.
Ethyleenoxide is een pesticide die onder meer gebruikt wordt tegen salmonella en schimmelvorming. In Europa is het een verboden product, maar in onder meer Canada en de Verenigde Staten gebruikt men het wel nog.
Wie toch producten eet waar sporen van de pesticide in zitten, loopt niet onmiddellijk gevaar, maar op lange termijn zou er wel een gezondheidsrisico kunnen zijn.
“Als je dagelijks in grote hoeveelheden jaren aan een stuk producten met ethyleenoxide consumeert, kan er een mogelijk risico zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld kanker”, zegt woordvoerster van het FAVV Hélène Bonte aan VRT NWS.
Sesamzaad
De lijst met producten die ethyleenoxide bevatten en uit Belgische winkelrekken worden gehaald, groeit sinds enkele maanden sterk. Ze bevat onder andere bevroren fruit, yoghurt, smeerkaas, roomijs en ijshoorntjes.
Terugroepingen begonnen vorig jaar. Toen ging het om producten die sesamzaadjes bevatten. Dat zorgde ervoor dat alleen al in 2020 werden 105 producten op basis van sesamzaad werden teruggeroepen.
Acuut gevaar is er niet volgens expert voedselveiligheid Bruno De Meulenaer (UGent). “Over de voedselveiligheid maak ik me weinig zorgen”, zegt hij aan De Morgen. Want, weinig mensen eten wekelijks handenvol sesamzaad.
Sporadisch
Hoewel de lijst met ‘besmette’ producten blijft aandikken, wordt er niet systematisch gecontroleerd op ethyleenoxide. Ontdekkingen van ethyleenoxide in voedingsproducten zijn eerder sporadisch. De pesticide is niet opgenomen in de courante analyses die het FAVV en importeurs uitvoeren.
“Het zijn in de eerste plaats de bedrijven die bij invoer controles moeten doen”, zegt woordvoerster Bonte aan De Morgen.
Lees ook:
- Zwitsers referendum verwerpt verbod op gebruik van pesticiden
- FAVV baseert geruststelling over PFOS op verouderde richtwaarden
(jvdh)