‘Filles de Joie’ is Belgische inzending voor de Oscars

Filles de Joie is geselecteerd als Belgische inzending voor de Oscar voor Beste Internationale Film. De film van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich gaat over drie vrouwen die een dubbelleven leiden in de seksindustrie.

De film Filles de Joie is gekozen door een nationale jury die is samengesteld uit een gelijk aantal leden van de Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel. Zij selecteerden de film uit een voorselectie van twee Vlaamse en twee Franstalige films. De uiteindelijk keuze is door Wallonie Bruxelles Images bekendgemaakt in een persbericht.

"Filles de joie" représentera la Belgique aux Oscars en 2021 ‼️ Le jury national s’est réuni ce mardi matin pour…

Geplaatst door Wallonie Bruxelles Images op Dinsdag 10 november 2020

Seksindustrie

Filles de Joie vertelt het verhaal van drie vrouwen die actief zijn in de seksindustrie. “Axelle, Dominique en Conso delen een geheim. Ze leiden een dubbelleven. Ze ontmoeten elkaar elke ochtend op de parkeerplaats van de stad om op pad te gaan en aan de andere kant van de grens aan het werk te gaan. Daar worden ze in een bordeel Athéna, Circé en Héra. Ze zijn meisjes van vreugde, alledaagse heldinnen, die elk vechten voor hun gezin en om hun waardigheid te behouden. Maar wanneer iemands leven in gevaar is, verenigen ze zich om tegenslag het hoofd te bieden”, leest de synopsis.

Het is de zesde langspeelfilm van regisseur Frédéric Fonteyne (Tango Libre, Une Liaison Pornographique). Deze keer krijgt hij de hulp van scenariste en coregisseuse Anne Paulicevich. De hoofdrollen worden vertolkt door Sara Forestier, Noémie Lvovsky en Annabelle Lengronne.

Shortlist?

Op 15 maart weten we of de Belgische inzending de shortlist haalt die kans maakt op de Oscar voor Beste Internationale Film. Het is van 2015 geleden dat ons land daarin slaagde met Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael. Een nominatie dateert zelfs al van 2013 met The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen. België won nog nooit de Oscar voor Beste Internationale Film.

De uitreiking van de Oscars in 2021 is door de coronacrisis uitgesteld tot 25 april.

Bekijk de trailer van Filles de Joie

Meer
Lees meer...