Razend populaire spel ‘Flappy Bird’ keert na tien jaar terug, maar wie zit erachter?

Het ooit zeer populaire mobiele spel Flappy Bird keert binnenkort terug. Na tien jaar afwezigheid zal je opnieuw met een klein vogeltje kunnen vliegen tussen buizen op je smartphone. Achter de schermen blijkt het verhaal echter iets minder mooi in elkaar te zitten.

Flappy Bird was tien jaar geleden een gigantische hype. Het zeer eenvoudige spelletje voor je smartphone leek uit het niets te komen, maar werd op korte tijd gigantisch populair.

Lang zou dat succes wel niet duren. Niet veel later maakte de Vietnamese bedenker Dong Nguyen namelijk bekend dat hij de applicatie offline zou halen. Het succes van zijn spel had voor een veel te grote druk op hemzelf gezorgd. Bovendien voelde hij zich naar eigen zeggen ook schuldig over het feit dat de app zeer verslavend was. Die beslissing zorgde voor heel wat verbaasde reacties omdat Nguyen op die manier heel veel geld misliep. Geldgewin was echter nooit zijn doel, zei hij later zelf.

Bedenker niet betrokken bij remake

Het was dan ook een verrassing toen vorige week op sociale media ineens verscheen dat Flappy Bird terug zou komen. Mensen gingen er eerst vanuit dat Nguyen zijn idee dat toch verkocht had, maar al snel blij dat niet het geval te zijn. De onbekende organisatie Gametech Holdings LLC had in 2023 namelijk aan een rechtbank gevraagd om alle rechter te krijgen. Volgens hen had Nguyen er afstand van gedaan door er zelf niets mee te doen. De Amerikaanse rechtbank ging mee in die redenering en gaf Gametech Holdings LLC alle rechten op Flappy Bird.

Volgens veel kenners is dat echter niet het enige wat nogal louche is aan de terugkeer van Flappy Bird. De accounts van de app volgen namelijk opvallend veel accounts die gelinkt zijn met crypto en NFT’s. Zij vrezen dan ook dat de terugkeer van Flappy Bird eigenlijk een soort scam is. Wat daar precies van aan is, is nog niet helemaal duidelijk. De nieuwe website van de app toont alvast wel dat het spel deze keer iets complexer zal zijn.

Meer
Lees meer...