“Flashdrives for Freedom”: activisten droppen usb-sticks vol films en informatie boven Noord-Korea

In een poging om “het leven buiten de grenzen te laten zien aan de Noord-Koreanen” droppen activisten, met behulp van drones, usb-sticks en SD-kaarten vol films en informatie boven het land. Dat hebben mensenrechtenorganisatie No Chain en de Human Rights Foundation (HRF) deze week bekend gemaakt op het Oslo Freedom Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van mensenrechtenactivisten in de hoofdstad van Noorwegen.

Sinds begin 2015 vliegen drones op en af naar Noord-Korea om er usb-sticks en SD-kaarten vol films, tv-programma’s, westerse muziek en internetloze toegang tot Wikipedia te droppen.

Dat heeft de Noord-Koreaanse ‘overloper’ en activist Jung Gwang-il deze week volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN bekendgemaakt op het Noorse Oslo Freedom Forum. Dat is een jaarlijkse bijeenkomst van mensenrechtenactivisten in de Noorse hoofdstad.

“Vrijheid brengen”

Volgens Gwang-il hebben USB-sticks “de macht om de vrijheid naar Noord-Korea te brengen.” Noord-Koreanen hebben namelijk geen toegang tot internet. Enkel journalisten en buitenlandse leerkrachten kunnen er sinds 2013 op het 3G-netwerk.

De droneleveringen worden uitgevoerd door de organisatie No Chain. Deze vereniging van familieleden zet zich in voor Noord-Koreanen die opgesloten zijn in de beruchte strafkampen en werd opgericht door Gwang-il. No Chain werkt nauw samen met de Human Rights Foundation (HRF), een ngo die zich specifiek toespitst op de rechten van burgers in dictatoriale samenlevingen.

Verzet tegen de “ijzeren grip”

Bij de bekendmaking zei HRF-voorzitter Thor Halvorssen dat ze zich niet laten tegenhouden door “de ijzeren grip van het Noord-Koreaanse regime op de bevolking.” Informatie via drones verspreiden is de ultieme manier om “het leven buiten de grenzen te laten zien aan de Noord-Koreanen.”

Het blijft natuurlijk een moeilijke en risicovolle onderneming. Om die reden hebben ze er niet bij verteld vanwaaruit de drones vertrekken en wat hun precieze doelwitten of bestemmingen in Noord-Korea zijn.

En de droneleveringen kunnen best wel revolutionair genoemd worden, want het is de eerste keer dat hightech-middelen worden ingezet in de strijd tegen het streng gesloten Noord-Koreaanse regime – momenteel – onder leiding van dictator Kim Jung-un. Vóór de drones werd gebruikt gemaakt van ballonen of smokkelaars om informatie, films of muziek over de grenzen te krijgen.

Meer
Lees meer...