FOMO: toch niet de schuld van sociale media

FOMO, de fear of missing out ofwel schrik om iets te missen, is geen nieuw fenomeen, maar de dag van vandaag is het probleem groter dan ooit. Door sociale media volgen we onze vrienden op de voet en zo kunnen we helemaal niet meer aan onze FOMO ontsnappen. Of toch? Twee Canadese universiteiten wijzen naar een compleet andere oorzaak.

Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt: je kan niet mee op café met je vrienden omdat je nog te veel werk hebt. Je bent dan wel aan het werken, maar toch ben je ermee bezig. Wat zijn ze aan het doen? Waarover praten ze? Hoe leuk is het zonder mij erbij? De fear of missing out, of kortweg FOMO, is er altijd al geweest, maar in tijden vol sociale media is de angst alleen maar groter geworden. Door iedereen altijd te kunnen volgen, is FOMO een fenomeen geworden waaraan vooral jonge volwassen uit westerse culturen niet meer kunnen ontsnappen.

WTF is FOMO?

Carleton en McGill University, twee Canadese universiteiten, hebben samen onderzoek gedaan naar de basis voor FOMO. De onderzoekers creëerden een experiment in twee delen om na te gaan hoe het zit met de fear of missing out bij eerstejaarsstudenten aan de universiteit. Met het eerste deel van het experiment wilden de onderzoekers vooral meer inzicht krijgen in wat FOMO precies is: ze bekeken wanneer en hoe vaak het fenomeen voorkomt en welke gevolgen het heeft.

In het begin van het semester kregen de studenten een week lang vijf keer per dag een melding op hun smartphone. Ze moesten dan een enquête invullen over hoe ze zich op dat moment voelden. Op het einde van het semester kregen ze dan een uitgebreide vragenlijst over hun algemeen welzijn en geluk. Wat bleek? De studenten hebben doorheen de hele dag last van FOMO, maar de angst om iets te missen wordt erger later op de dag en later in de week. Studenten hebben dan meer last van vermoeidheid, stress, slaapproblemen en andere lichamelijke klachten.

Schuld van sociale media?

In het tweede deel van het experiment zochten de onderzoekers naar de link tussen de angst om iets te missen en actief zijn op sociale media. Ze plaatsten de studenten in scenario’s die ze zelf creëerden om de rol van sociale media te bepalen. Blijkbaar is die rol veel kleiner dan de meesten dachten: hoe we over een gemist evenement horen, via een vriend of via sociale media, heeft geen invloed op hoe bang we zijn om iets te missen. Ook opvallend: het fenomeen FOMO is enorm koppig. Je blijft er namelijk last van hebben, ook al ben je zelf iets aan het doen dat minstens even leuk of interessant is als de situatie die je mist.

Missing out on FOMO

Een echte behandeling voor de fear of missing out is er niet. Wat psychologen wel kunnen aanraden is meer focussen op wat er echt gebeurt dan op wat had kunnen gebeuren. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar bekijk het positief: hoe ouder je wordt, hoe minder last je hebt van angst om dingen te missen. Bovendien is er ook zoiets als JOMO, thuisblijven en er volop van genieten!

Meer
Lees meer...