Foto van haai die zwemt in straten Houston is fake. En na zes jaar blijven mensen erin trappen

Op sociale media circuleert een foto van een haai die zwemt in de overstroomde straten van Houston, de Texaanse miljoenenstad die onder water is gezet door orkaan Harvey. Probleem: de foto is fake. En sinds 2011 duikt ie op bij elke grote overstroming in een stad.

Overigens zijn er wel betrouwbare berichten van alligators die vanuit omliggende natuurgebieden opduiken bij huizen aan de rand van de stad. Volgens Texaanse biologen komt dat omdat de dieren een veilige plek zoeken door de overstroming.

Maar de haai: nope. Als je deze foto moet geloven heeft een haai uit de Golf van Mexico zijn weg gevonden naar de stad:

Maar deze foto, die rondgaat op social media, is fake. Nog straffer: bij eerdere overstromingen werd vrijwel dezelfde foto gedeeld, voor het eerst bij een overstroming in Puerto Rico in 2011.

Hier is dezelfde foto bijvoorbeeld na een overstroming in North Carolina in 2015:

Hier is ie in 2012, na orkaan Sandy die New Jersey en New York trof:Hij is niet eens nieuw in Houston, waar het in 2015 ook al eens plaatselijk onderliep:

Los van het feit dat de haaienexperts zeggen dat ze nog nooit hebben gehoord van haaien die op avontuur gaan bij overstromingen, blijkt de foto ook gewoon in elkaar geknutseld. Daarvoor werd dit beeld gebruikt uit 2005:

Miserie genoeg, ook zonder haaien

De inwoners van de gebieden die zijn getroffen door orkaan Harvey zijn nog niet van de ellende af. De orkaan verplaatst zich erg langzaam en stort nog steeds bakken met regen uit. Tienduizenden mensen zijn dakloos.

Het dodental als gevolg van de orkaan is inmiddels opgelopen naar negen. Zes van hen komen uit Harris County. In Montgomery County kwam een 60-jarige vrouw om nadat een boom op haar caravan was gevallen terwijl ze sliep. Het dodental loopt naar verwachting nog op. In Rockport, waar de orkaan aan land kwam, kwam een persoon om nadat brand was ontstaan in een woning.

Harvey is inmiddels afgezwakt van een orkaan tot een tropische storm. De storm verplaatst zich echter dermate traag dat de wolken die hem vergezellen op veel plekken voor zware, aanhoudende regen zorgen.

De totale regenval kan in de komende week uitkomen op historische waarden. Er zijn voorspellingen die stellen dat er in de komende week in totaal 120 centimeter regen zal vallen. Dat zou betekenen dat er zoveel regen zou vallen in een week, als normaal in een jaar valt.

Meer
Lees meer...