Francken (N-VA) zegt ‘neen’ tegen terugkeer kinderen uit IS-kampen, De Croo (Open Vld) geeft lik op stuk

N-VA-boegbeeld Theo Francken heeft felle kritiek op de beslissing van de regering in lopende zaken om kinderen van IS-strijders terug te halen. Maar vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) kwam op Radio 1 de beslissing verdedigen: “Het gaat om zes weeskinderen. Meneer Francken zegt zelf dat hij geen informatie heeft, dan is het moeilijk om te reageren.”

Het zit duidelijk bijzonder hoog bij Theo Francken (N-VA), de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Versterkt door een stevig electoraal resultaat, zet die nog eens de lijn van zijn partij scherp. Want in een hele reeks tweets en een krakend radio-interview zette Francken de puntjes op de i: IS-kinderen terughalen uit kampen van oorlogsvluchtelingen in Koerdistan is een idee dat voor hem onaanvaardbaar is.

België is van plan vijf minderjarige wezen terug te halen, en één meisje dat net 18 is geworden, maar op haar 12de ontvoerd werd door IS. Daarmee is België niet het eerste land dergelijke operatie in Syrië opzet: eerder deden Frankrijk en Nederland hetzelfde. Het was minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) die daarover plots het licht intern op groen zette en ook extern begon te communiceren. Eén en ander heeft natuurlijk te maken met de persoonlijke ambities van de Franstalige liberaal: Reynders wil voorzitter van de Raad van Europa worden, het orgaan dat mensenrechten in Europa moet verdedigen.

“Dit is een litteken dat slecht geneest”

Francken is er dus niet mee opgezet, en reageert keihard tegen z’n voormalige coalitiepartners. Nochtans keurde de N-VA ooit zo’n terugkeeroperatie goed in de schoot van de regering: “Maar nu is de situatie anders. Omdat er sindsdien een aantal juridische zaken lopende zijn. Wij zijn veroordeeld tot een dwangsom van 5.000 euro per dag, en gaan die zaak Europees waarschijnlijk verliezen. En dan zijn we verplicht die moeders ook terug te halen. Als die moeders ook moeten komen, zeg ik ‘neen'”, zo stelt Francken op Radio 1.

Francken spreekt daarbij harde taal: “Ik heb met mensen gesproken in mijn provincie, wat hier gebeurd is met de aanslagen, dat is niet min. Dit is een litteken in Vlaams-Brabant dat heel slecht geneest. (…) De Belgische nationaliteit had al lang afgenomen moeten worden. Veel van die kinderen zijn nog niet ingeschreven, dat zijn nog geen Belgen.”

Francken wijst erop dat er in eigen land genoeg problemen zijn. “Wij hebben meer dan 500 kinderen op de pleegzorg hier in België, zoveel uitdagingen voor kinderen die in problematische opvoedingssituaties zitten. Die kinderen hebben ook aandacht nodig hier. Veel van die kinderen in die kampen zijn niet eens Belg, dat moet niet onze prioriteit zijn.”

“Hij zegt zelf dat hij geen informatie heeft, dan is het wel moeilijk reageren”

Alexander De Croo (Open Vld)
Alexander De Croo (Open Vld)

Meteen daarna reageert ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) op de radio. “Ik hoor meneer Francken reageren, maar hij zegt zelf dat hij geen informatie heeft. Dan is het moeilijk om te reageren.”

“Wij hebben alle info van de inlichtingendiensten gebruikt, er is heel veel international overleg geweest. We zien dat die kinderen in die kampen helemaal alleen zijn, het gaat om wezen. Dat die vaak in bijzonder slechte gezondheidsomstandigheden verblijven. Maar dat zijn kinderen die in ons land geboren zijn. Het gaat om twee kinderen jonger dan tien, vier kinderen die ouder zijn, met een leeftijd van tien en veertien. Voor elk van die kinderen is er een zeer uitgebreide evaluatie geweest.” Naast de minderjarigen zou er ook één meerderjarige bij zijn, die als twaalfjarige ontvoerd werd en in handen viel van de IS.

Verdere plannen heeft de Belgische regering, een minderheidskabinet dat ondertussen in lopende zaken zit, alvast niet. Kinderen die nog steeds ouders hebben, die voor IS vochten, komen niet terug. Verschillende daarvan zouden in slechte gezondheid zijn, maar de ouders weigeren ze te laten gaan. De Belgische regering dringt niet aan. Overigens willen de Koerdische autoriteiten, die de kampen beheren, ook liever dat de ouders mee terugkeren. Maar dat weigert de regering dus.

Meer
Lees meer...