De uitlatingen van minister van Defensie Theo Francken (N-VA) over het herverdelen van middelen van sociale zekerheid naar defensie blijven nazinderen. In de Kamer kreeg Francken donderdag de wind van voren, vooral van coalitiepartners Vooruit en cd&v. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) was bijzonder scherp: “We verdedigen net onze sociale zekerheid tegen Poetin, niet om ze af te bouwen.”
In het Play4-programma De Tafel van Gert pleitte Theo Francken woensdagavond voor een verschuiving van middelen. Volgens de N-VA’er is het huidige verschil in budgetten tussen sociale zekerheid en defensie compleet uit balans.
“We zijn naar een sociale zekerheid gegaan van 140 miljard per jaar. Dat is een zachte zekerheid. Defensie is een harde zekerheid en zorgt voor internationale veiligheid. Maar dat krijgt maar 8 miljard per jaar. We willen dat een klein beetje terug juist trekken”, zei hij.
De uitspraak veroorzaakte meteen onrust bij coalitiepartners, die het niet alleen inhoudelijk oneens zijn, maar ook het discours van Francken problematisch vinden.
“Oorlogsretoriek overschaduwt echte problemen”
Binnen cd&v klinkt er steeds meer frustratie over de toon die Francken aanslaat. In de Kamer werd donderdag duidelijk dat zijn “oorlogsretoriek” stilaan elk ander beleidsdomein naar de achtergrond verdringt.
“Zijn uitspraken zijn niet onschuldig. Ze overschaduwen de echte problemen waarmee deze regering worstelt – van Amerikaanse invoertaksen tot het plaatstekort in de gevangenissen”, klonk het bij cd&v, via Het Nieuwsblad.
Vandenbroucke reageert fel
Vooruit-minister Frank Vandenbroucke liet er donderdag geen twijfel over bestaan: de welvaartsstaat opofferen voor meer militaire uitgaven is voor zijn partij geen optie.
“Wat verdedigen wij tegen Poetin? Onze democratie, die gebaseerd is op sociale zekerheid en toegankelijke zorg voor iedereen. We gaan toch niet verzaken aan wat wij verzekeren, door onze welvaartsstaat te ontmantelen?”
Vandenbroucke benadrukte ook dat er wel degelijk een hervorming van de sociale zekerheid op til is, maar dat die niets te maken heeft met extra defensie-uitgaven. “Die hervorming is nodig om de sociale zekerheid in de toekomst te kunnen blijven garanderen, niet om te bewapenen”, besluit hij.