Energie besparen: aan welke maatregelen denkt Frankrijk?

De Franse regering zal deze zomer een groot plan presenteren om de Fransen ertoe aan te zetten minder energie te verbruiken. Aan welke maatregelen wordt er gedacht?

Energiebesparende maatregelen zijn niets nieuws. Telkens er een energieschok is, komt er een bewustmakingscampagne om het verbruik te verminderen. Dat was ook het geval tijdens de oliecrises van de jaren 1970. President Emmanuel Macron kondigde op de Franse feestdag van 14 juli aan dat zijn regering aan een plan voor energiezuinigheid (sobriété énergétique) werkt. Regeringen, bedrijven en huishoudens zullen inspanningen moeten leveren om hun energieverbruik te beperken.

Min 10 procent van alle energieverbruik in 2019

Zo streeft de Franse regering naar een vermindering met 10 procent van alle energie die in 2019 werd verbruikt, gespreid over twee jaar. Om dit te bereiken, liggen verscheidene maatregelen op tafel, die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de Europese Commissie.

Vervoer:

  • 3 dagen verplicht telewerken per week
  • Verplicht carpoolen
  • Maximum 110 km/uur op autosnelwegen

Verlichting:

  • Verlichte reclameborden ’s nachts uitzetten
  • Nachtverlichting in de gemeenten uitschakelen

Verwarming:

  • Beperking van het gebruik van de verwarming als het 19 graden is
  • Beperking van het gebruik van de airconditioning als de temperatuur lager is dan 26 graden

Sommige sectoren, zoals de detailhandel, hebben hierin het voortouw genomen. Alle grote winkels zullen gemeenschappelijke maatregelen nemen, zoals het uitschakelen van de verlichting direct na sluitingstijd. Tot nu toe liet men de verlichting een uur langer branden.

Hetzelfde geldt voor de openingstijd, met een vermindering van de lichtintensiteit met 50 procent en een vermindering van 30 procent “tijdens kritieke verbruiksperiodes”. De lucht zal ’s nachts niet meer worden ververst, de productie van ijs zal worden uitgesteld en in de verkooppunten wordt een temperatuur van 17 graden overwogen.

Duitsland en België

Duitsland, dat in de frontlinie staat wegens zijn afhankelijkheid van Russisch gas, heeft de bevolking al ruimschoots gewaarschuwd en bereidt zijn industrie voor op rantsoenering deze winter.

Naast gelijkaardige maatregelen aan de bovengenoemde, zullen de gemeentelijke zwembaden minder verwarmd worden, en zal het ook verboden worden om in de winter in openbare gebouwen en op het werk ruimten boven de 20°C te verwarmen. Duitsers worden ook aangespoord om korter en kouder te douchen.

In België was minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen) eerder optimistisch over onze energiezekerheid. De regering rekent op de Belgische burger zelf om de energiekrapte te bekampen. Er wordt meer gesproken over “bewustmakingscampagnes” dan over bindende maatregelen.

(lb/evb)

Meer
door Redactie
Lees meer...