Frankrijk in knoop: regering wil geldstromen naar moslimorganisaties onderzoeken na onthoofding leerkracht

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire (En Marche!) wil een betere controle van de geldstromen naar een aantal islamitische organisaties waarvan vermoed wordt dat er radicale figuren in fungeren. De aanleiding is de onthoofding van de 47-jarige leraar Samuel Paty vlakbij Parijs. De dader was een 18-jarige Tsjetsjeense vluchteling die op sociale media opschepte over zijn daad. Na de moord schoot de politie hem dood.

Onder de elf verdachten, die in de nasleep van de moord aangehouden werden, is Abdelhakim Sefrioui. Een jihadist die al langer in het oog gehouden wordt door de Franse inlichtingendiensten. De moord raakte Frankrijk tot in het diepst van zijn ziel. Zo werd de leraar onthoofd, omdat hij tijdens een les over vrije meningsuiting cartoons van Mohammed had getoond, wat voor heel wat (extremistische) moslims onacceptabel is. President Macron noemde de moord “een aanslag op de republiek”. Afgelopen weekend werden er dan ook in heel het land bijeenkomsten georganiseerd om leraar Samuel Party te eren en te gedenken. Dat meldt onder meer de Franse krant Le Monde.

Vermeende betrokkenheid van gekende jihadist

Wat de rol van Sefrioui in de moord precies was, is niet bekend. De speciale antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard weigerde om daar een uitspraak over te doen. Ook weten we niet of er een directe link was tussen de dader, Abdoullakh Abouyezidvitch A, en de aangehouden jihadist Sefrioui.

Wel is geweten dat Sefrioui recent met een vader van een scholier naar de school gegaan is waar Paty les gaf. Het duo eiste het ontslag van de leraar, omdat die karikaturen van de profeet Mohammed aan leerlingen had getoond.

Radicale club

Sefrioui heeft ook een radicale, islamistische club opgericht, die hij genoemd heeft naar de Palestijnse politicus en sjeik Yassin. Die werd in 2004 door het Israëlische leger om het leven gebracht.

In Frankrijk wonen zo’n 67 miljoen mensen. Het is er niet toegestaan om inwoners in te delen volgens ras of religie. Analisten schatten dat meer dan vier miljoen Fransen actieve aanhangers zijn van de soennitische islam. Daarnaast zouden zo’n 8,5 miljoen Fransen een islamitische achtergrond hebben. Een minderheid van hen beschouwt de Franse staat als vijandig tegenover hun religie en heeft sympathie voor het jihadisme. Zij wonen voornamelijk in de erg arme voorsteden van onder meer Parijs en Marseille.

Meer
Lees meer...