Er is in Frankrijk momenteel heel wat te doen over het azerty-toetsenbord. Op vraag van het Franse ministerie van Cultuur wordt onderzocht of dit model moet blijven bestaan. Als Frankrijk azerty afschaft blijft België over als enige gebruiker, of passen wij ons ook aan?
We vatten even kort de feiten uit Frankrijk samen. Azerty is daar het meest gebruikte toetsenbord, maar eigenlijk is het helemaal niet ideaal voor de Franse taal. Zo kan je geen accenten zetten op hoofdletters, terwijl dat in de Franse taal wel cruciaal is.
Daarom vroeg het Franse ministerie van Cultuur aan de Franse standaardenorganisatie Afnor of er verbeteringen mogelijk zijn. Die kwam met twee mogelijke oplossingen: een licht aangepaste versie van azerty of een volledig nieuw systeem, Bépo genaamd, waarmee je sneller zou kunnen typen. Fransen kunnen hun voorkeur nu uitspreken.
Volgens kenners lijkt de kans klein dat azerty helemaal verdwijnt en krijgen we dus meer dan waarschijnlijk ergens in september gewoon een nieuwe variant. Dat nieuw toetsenbord wordt overigens alleen bij de overheid verplicht, fabrikanten doen gewoon wat ze willen. Maar welke invloed heeft dat op ons land, dat samen met Frankrijk het enige land is dat nog azerty gebruikt.
“Een nieuw toetsenbord aanleren is moeilijk”
Volgens Peter Beckers van het Belgische Bureau voor de Normalisatie is het gebruik van azerty in Vlaanderen historisch gegroeid omdat het Frans vroeger de voertaal was in België. Het is dan ook moeilijk te voorspellen wat er bij ons zal gebeuren.
“Alles zal afhangen van hoe de de Franse richtlijnen opgepikt worden”, legt hij uit aan newsmonkey. “De Franse producenten zijn niet verplicht om zich aan te passen. Maar als steeds meer mensen op hun werk de nieuwe toetsenborden gebruiken, zullen de mensen die thuis ook willen en zal de markt volgen.”
Toch ziet hij Vlaanderen niet onmiddellijk overschakelen op qwerty, het systeem dat bijvoorbeeld in Nederland en Duitsland gebruikt wordt. “Mensen blijven gebruiken wat ze geleerd hebben en op school geven ze nog altijd les op azerty. Wie zelf toch qwerty wil gebruiken, kan tegenwoordig ook eenvoudig zijn laptop in Nederland bestellen, maar een ander toetsenbord aanleren is veel moeilijker”, besluit hij.