Franse gemeenschapsregering mogelijk ongrondwettelijk wegens te veel vrouwen

In Wallonië zijn onlangs twee nieuwe regeringen voorgesteld: de Waalse regering en de Franse Gemeenschapsregering. Maar er is wat opschudding ontstaan over de samenstelling van die laatste, omdat er alleen vrouwen in zitten. Dat zou in strijd zijn met de Grondwet.

De Franse Gemeenschapsregering bestaat uit vier vrouwelijke ministers: minister-president Elisabeth Degryse (Les Engagés), Valérie Lescrenier (Les Engagés), Jacqueline Galant (MR) en Valérie Glatigny (MR). Er is geen enkele man bij.

Volgens de Grondwet (artikel 11bis) moet een regering uit personen van verschillend geslacht bestaan. Daarnaast moet het ondervertegenwoordigde geslacht minstens een derde van de ministers vormen. Politicoloog Jean Faniel merkte dit probleem op en kaartte het aan bij de RTBF.

De oplossing

De regeringspartijen bedachten snel een trucje om dit probleem op te lossen. Twee mannelijke ministers uit de Waalse regering krijgen extra bevoegdheden in de Franse Gemeenschapsregering. Adrien Dolimont (MR), de Waalse minister-president, krijgt de bevoegdheid Wetenschappelijk Onderzoek erbij. Yves Coppieters (Les Engagés) krijgt Volksgezondheid, Gelijke Kansen en Vrouwenrechten erbij, terwijl hij al Volksgezondheid, Milieu en Armoedebestrijding doet in de Waalse regering.

Op deze manier zou de Franse Gemeenschapsregering opeens toch voldoen aan de eis van minstens een derde mannen. Voor de regeringspartijen is het probleem hiermee opgelost. Grondwetspecialisten debatteren echter nog verder over de vraag of dit echt zo opgelost kan worden.

Wat staat de nieuwe regering te wachten?

De Franse Gemeenschapsregering heeft sowieso een zware taak voor de boeg. Ze moeten flink besparen, wat voor veel onvrede kan zorgen. De vorige regering van Pierre-Yves Jeholet (MR) viel bijna uiteen door ruzies over het onderwijs. Nu liggen er opnieuw veel hervormingsplannen klaar, zoals de afschaffing van vaste benoemingen. De vakbonden zijn hier fel op tegen, wat het moeilijk maakt voor Valérie Glatigny.

Ook Jacqueline Galant krijgt het lastig. Als minister van Media moet zij de RTBF, de openbare omroep, hervormen en er flink op besparen. Dit zal ongetwijfeld voor veel weerstand zorgen.

Meer
Lees meer...