Frozen van Madonna toch geen plagiaat, maar deze nummers (wellicht) wel

Frozen van Madonna is dan toch geen plagiaat van de Belgische componist Salvatore Acquaviva. Dat heeft het hof van beroep in Bergen vandaag beslist. Nochtans had Acquaviva in 2005 nog gelijk gekregen van de kortgedingrechter in Bergen, waardoor het nummer niet meer verkocht of gedraaid mocht worden in ons land.

Voorzitter Hiernaux was toen van mening dat de eerste vier maten een kopie waren van Ma vie fout l’camp, een nummer van Acquaviva. Madonna, Warner, EMI en Sony gingen meteen in beroep, maar het hof kon niet meteen uitspraak doen. Daarvoor moesten ze wachten op de dagvaarding van alle betrokken partijen voor de burgerlijke rechtbank in Parijs door Edouard Scotto Di Suoccio. Hij beweerde dat zowel Ma vie fout l’camp (1993) als Frozen (1998) plagiaat zijn van Bloodnight (1983). De rechter in Parijs besliste toen dat er geen sprake was van plagiaat tussen de drie nummers. Een uitspraak die dus nu ook gevolgd werd door het hof van beroep in Bergen. 

Oordeel vooral zelf:

Maar Madonna is natuurlijk niet de enige superster die beschuldigd werd of wordt van plagiaat. We frissen je geheugen even op met enkele gevallen uit het recente verleden.

Coldplay

In 2008 werd Coldplay door Joe Satriani beschuldigd van plagiaat. Hij beweerde dat hun Viva La Vida te veel leek op zijn If I Could Fly uit 2004. Hij daagde de groep voor de rechtbank, maar uiteindelijk kwamen de twee partijen tot een (onbekende) overeenkomst. Wil dat zeggen dat Satriani gelijk had? Voor de theoretische uitleg kan je hier terecht, maar je kan hieronder ook zelf oordelen:

Avril Lavigne

In 2007 bracht Avril Lavigne het nummer Girlfriend uit. Niet veel later werd ze voor de rechter gedaagd door Tommy Dunbar, oprichter van de Rubinoos, een popgroep uit de jaren 70. Hij claimde dat de hit geïnspireerd was op zijn I Wanna Be Your Boyfriend. Avril ontkende alles, maar maakte wel een deal met de groep om een rechtszaak te vermijden. Of er inderdaad sprake is van plagiaat, hoor je hier:

Oasis

De broertjes Gallagher zijn meerdere keren voor de rechter gedaagd, maar de opvallendste was wel de beschuldiging van de Australische seventies popgroep The New Seekers. Zij beweerden dat Shakermaker (1994) van Oasis plagiaat was van hun I’d Like to Teach the World to Sing, een nummer dat populair werd door het gebruik ervan in reclames van Coca ColaNaar verluidt betaalden de broertjes 500.000 Australische dollars aan de groep, maar dat lieten ze niet aan hun hart komen. “We drinken nu Pepsi”, klonk het bij Noel.

The Black Eyed Peas

In januari 2010 werden zij door Ebony Latrice Batts (op het podium bekend als Phoenix Phenom) beschuldigd van plagiaat. Volgens de zangeres is Boom Boom Pow een kopie van haar Boom Dynamite. Er is nog geen uitspraak in de zaak, en de meningen zijn verdeeld.

Robin Thicke

Ook Robin Thicke werd met hét liedje van afgelopen zomer aangeklaagd. De familie van Marvin Gaye vindt dat Blurred Lines te veel lijkt op Got to Give It Up van de soulzanger. Robin Thicke probeerde in december van vorig jaar een schikking te treffen, maar die werd geweigerd. Zijn platenmaatschappij Sony/ATV slaagde daar vorige maand wel in, maar het is nog niet duidelijk of de familie Gaye de zaak zal laten rusten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer beschuldigingen en gevallen van plagiaat, de ene al duidelijker dan de andere. Ken je nog enkele opvallende voorbeelden? Zet ze dan zeker in de reacties hieronder.

Op deze website kan je overigens ontelbare nummers beluisteren die op elkaar lijken.

Meer
Lees meer...