Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’: de 7 belangrijkste theorieën over het einde uitgelegd


‘Game of Thrones’: de 7 belangrijkste theorieën over het einde uitgelegd

Hoe gaat Game of Thrones eindigen? Hoewel alle plotdetails stevig geheimgehouden worden, zijn er een aantal theorieën die weggeven hoe de kaart van Westeros hertekend zal worden. Winnen de White Walkers of komt er toch een Stark of Targaryen op de IJzeren Troon: deze theorieën staan al even sterk. Opgelet: mogelijk véél spoilers. 

1. Waarom Jaime Cersei gaat vermoorden (min of meer)

It is known: nu we weten wie Jons ouders zijn, wordt het tijd dat we focussen op die andere incestueuze relatie in Westeros. Al sinds het boek A Feast For Crows en het vijfde seizoen van Game of Thrones kennen we Cerseis grootste angst: dat alledrie haar kinderen zullen sterven én dat de valonquar haar zal doden. Die voorspelling deed Maggy The Frog, een zieneres uit Lannisport. Maar wat wil dat nu zeggen?

Valonquar is Valyriaans voor klein broertje. Dat weet Cersei ook, en ze heeft er eentje die ze uit de grond van haar hart haat: Tyrion. Volgens Cersei is Tyrion verantwoordelijk voor de dood van Joffrey, haar eigen moeder en zelfs een beetje voor die van Tommen. Ze is er dan ook van overtuigd dat hij ook haar zal doden.

Dat lijkt misschien ook zo, maar eigenlijk heeft Cersei nog een jongere broer: haar tweeling en lover Jaime is namelijk een paar minuten jonger dan haar. Volgens veel fans wil dat zeggen dat Jaime uiteindelijk over de grens zal geduwd worden door Cersei en zijn zus zal doden. Jaime is de vertrouweling van Cersei, ze gelooft ook dat hij alles voor haar zal doen, zeker nu ze opnieuw zwanger is. Maar Jaime heeft een grote verandering doorgemaakt: hij wil niet meer gekend staan als Kingslayer en hij wil zijn eed behouden, leerden we al in de trailer van het laatste seizoen.

Dat wil zeggen dat hij in zal moeten gaan tegen zijn zelfdestructieve zus. Cersei is namelijk bereid om het noorden te laten voor wat het is, het beloofde leger om de white walkers tegen te houden, komt er niet. Zal hij uiteindelijk het einde van Cersei Lannister betekenen? Doodt hij na de Mad King ook de Mad Queen? Of sterft Cersei door de baby, die van Jaime is?

2. Waarom Arya (ongeveer) Cersei zal vermoorden

Maar er zijn nog kapers op de kust als het op Cersei aankomt. Want ook Arya Stark heeft intussen een vrij indrukwekkend lijstje opgesteld en als het van haar afhangt, gaan die er allemaal aan. De oorspronkelijke lijst bestond uit de volgende namen: Joffrey, Cersei, Walder Frey, Meryn Trant, Tywin Lannister, The Red Woman, Beric Dondarrion, Thoros of Myr, Ilyn Payne, The Mountain.

Zes mensen op die lijst leven nog en Cersei staat met stip op één. Zij keek toe terwijl Arya’s vader werd gedood en terwijl haar zus werd gemarteld. Maar is het dan niet aan Jaime om Cersei te doden, zoals we hier boven al zeiden? Nou, laat Arya net een soort James-Bond-in-Westeros-training achter de rug hebben bij de Faceless Men. Ze infiltreerde bij Walder Frey om die te vermoorden, deze theorie claimt dat ze ook Jaime zal nabootsen om vervolgens Cersei af te maken.

Dat slaat twee vliegen met een klap: hoewel veel mensen op Arya’s lijst gestorven zijn buiten de jongere Stark om, is het voor het publiek heel fijn om te zien hoe ze zélf wraak kan nemen. Tegelijk zou het ook heel pijnlijk zijn om Jaime zijn zuster, voor wie hij alles opgeofferd heeft, te zien doden. De ideale oplossing, die ook de voorspelling van Maggy The Frog laat rechtstaan, is dat Arya in Jaime-vermomming Cersei vermoordt.

3. Jon wordt gedood door Euron Greyjoy

Wacht, wie? Je weet het misschien niet meer, maar Euron Greyjoy is de broer van Balon Greyjoy en dat is weer de vader van Theon en Yara. Euron eiste de Drijfhoutenkroon op nadat Yara werd afgewezen en verslaat zijn nicht uiteindelijk op zee. ’t Is ook meteen het laatste dat we te zien krijgen van Theon. Volgens een kleine minderheid op Reddit zal het echter deze Euron Greyjoy zijn die Jon Snow verslaat.

Het zou een beetje het spreekwoord over twee honden die vechten over een been, volgen. Terwijl iedereen focust op de white walkers en Kings Landing, vaart Euron richting Jon. En geloof het of niet, ook daar is blijkbaar een voorspelling over gedaan. In ‘Eastwatch’, de aflevering waarin Sam aan de maesters van de Citadel vertelt dat hij Bran door de muur heeft gelaten.

Eén van de maesters zegt daarop dat “Vergeet de profeet Lodos niet, die beloofde dat de Drowned God uit de zee zou komen en Aegon de Veroveraar zal verslaan.” We weten intussen dat Jon een rechtstreekse nazaat van Aegon is. En dat Euron Greyjoy wordt gezien als een rechtstreekse gezant van de Drowned God, de god die de Ironborn aanhangen. Aha!

4. Jon zal Daenerys moeten opofferen

Deze theorie is niet nieuw voor wie al even A Song of Ice and Fire leest of Game of Thrones kijkt en regelmatig zijn oog over sociale media laat dwalen. Centraal staat Azor Ahai, de Prince that was Promised oftewel de man waar Melisandre maar over blijft praten. Met een beetje geluk heeft ze het deze keer juist en gaat het over Jon Snow. Maar goed, wie is die Azor Ahai nu eigenlijk?

De legende van Azor Ahai is er een uit Asshai, een ver land, waarin de Prince that was Promised centraal staat. Hij versloeg de Duisternis die over de wereld was gevallen met een zwaard dat Lightbringer heette. Dat smeedde hij dertig dagen lang, maar toen hij het in water temperde, brak het. Toen dat niet lukte, smeedde hij een nieuw, waar hij vijftig dagen aan werkte. Hij koelde het door het in een paard te steken. Opnieuw brak het zwaard.

Azor Ahai smeedde vervolgens honderd dagen lang een zwaard. Toen het af was, riep hij zijn liefde, Nissa Nissa bij zich en temperde het zwaard door het door haar hart te duwen. Nissa Nissa sterft, maar het zwaard was gemaakt en daarmee verdrijft hij de donkere nacht.

Tot zover de mythe. Dat die belangrijk is in Game of Thrones is al duidelijk vanaf de eerste aflevering: de rode komeet die de komst van de prins aankondigt, schittert in de openingscredits. Blijft de vraag: is Jon Azor Ahai? Want als dat zo is, kan hij wellicht de duisternis (white walkers) verslaan, maar zal hij daarvoor letterlijk het hart van Daenerys moeten breken.

Andere theorieën zetten Daenerys in de plaats van Azor Ahai en zeggen dat Jon vervolgens als ondode Night King zal terugkeren. George R. R. Martin sprak alvast over een “bittersweet ending”, dus dat er uiteindelijk nog wat doden vallen, lijkt onvermijdelijk.

5. Jon en Dany krijgen nog een baby

Iedereen in Game of Thrones schijnt het erover eens te zijn dat Daenerys Targaryen geen kinderen meer zal krijgen. In het eerste seizoen probeert Daenerys namelijk om het leven van haar moon and stars, Khal Drogo, te redden door bloedmagie. Mirri Maz Duur, de slaaf en heks die Dany nog redde, waarschuwde onze Khaleesi dat enkel dood voor het leven kan betalen. Dany dacht dat het om Drogo’s paard ging, maar het bleek om Daenerys haar ongeboren baby te gaan.

De ‘dood’ van Mirri Maz Duur en Dany betaalde vervolgens tijdens de begrafenis van Khal Drogo, voor het leven van de drie draken. Dat zijn Dany’s kinderen, zo gaat de theorie. Mother of Dragons, jullie zijn mee. Maar intussen heeft ook al één draak daar het onderspit gedelfd. Viserion is neergehaald en leeft intussen verder als IJsdraak, aan de kant van de bad guys.

Daarnaast zijn Jon en Dany tegenwoordig wel héél close geworden en denken sommige theoriemakers dat een kind van hen twee samen wel eens de finale opoffering zal moeten zijn die Jon en Dany maken. Als een soort amalgaam van Azor Ahai. Bittersweet indeed.

6. Sam is de schrijver van Game of Thrones

Het ultieme einde? De laatste pagina? Dat zou pas een echt einde van Game of Thrones zijn. Maar wie moet dat dan schrijven? Volgens sommige mensen is Sam eigenlijk de auteur van A Song of Ice and Fire, een beetje zoals Rory Gilmore uiteindelijk Gilmore Girls schrijft. Hoe weten we dat? Blijkbaar zit alles in één scène in seizoen zeven van Game of Thrones.

Hoofdmaester Ebrose en Sam zitten op een gegeven moment samen terwijl ze boeken voor de Citadelbibliotheek verzamelen. Ebrose zegt: “Als je geschiedenissen gaat schrijven, Tarly, moet je de research doen. Als je wil dat mensen je geschiedenissen gaan lezen, heb je wat stijl nodig. Ik ben niet De Kronieken van de Oorlogen na de dood van Koning Robert aan het schrijven zodat ie ongelezen op een rek kan staan.”

Sam schudt even met zijn hoofd, waarop Ebrose vraagt: “Hoe, vind je de titel dan niet goed? Hoe zou jij het dan noemen?” Sam antwoordt: “Misschien iets meer poëtisch?” A Song of Ice and Fire, misschien? Daar komt ook nog eens bij dat George R. R. Martin zichzelf al vaak vergeleken heeft met Sam. Volgens ons overleeft Tarly die oorlogen wel.

7. De wolven verklappen wie er de troon krijgt

Ok, maar wie gaat er dan op de IJzeren troon zitten? Volgens veel lezers zit het antwoord in de allereerst scène van Game of Thrones: wanneer de direwolves van de Stark-kinderen gevonden worden. De naam van elke wolf zou het lot van zijn of haar eigenaar weergeven.

Zo is de naam van Jon Snow zijn direwolf Ghost. Jon gaat dood en wordt in het volgende seizoen opnieuw tot leven gewekt. Sansa’s direwolf heet Lady en zij is nu letterlijk de Lady van Winterfell. Robb Stark werd gedood door de Freys. Zij hebben grijs in hun wapenschild zitten en zijn wolf heette Grey Wind. Aha.

Deze wolven hebben hun naam waargemaakt, maar wat wil dat zeggen? Arya’s wolf heet Nymeria, genoemd naar de Prinses van de Rhoynar, een koningin die de strijd aanging. Sommigen zeggen dat dat wil zeggen dat Arya op de IJzeren Troon terechtkomt. En de jongste overlevende Stark? Wel, Bran zijn direwolf heet Summer. Als hij de zomer niet terugbrengt naar Westeros, wie dan wel?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…